14 fényérték dinamikatartományt hoztak ki az 5DIII-ból és a 7D-ből

A Magic Lantern csapatának tagjai új Canon-hekkelésen dolgoznak. Sikerült 3 FÉ-el növelni az 5DIII és a 7D dinamikatartományát.

A Magic Lantern bejelentette, hogy egy új fejlesztésüknek köszönhetően két gépváz, a Canon EOS 5D Mark III és a Canon EOS 7D dinamikatartományát egy speciális trükkel az eddig mért (DxO) 11,7 fényérték dinamikatartományról 14 FÉ-re sikerült növelniük. A eljárás tényleg egyedi, a Canon gyári firmware-je semmilyen módon nem lenne képes erre, ugyanis nem a szenzor, hanem a kamera chipjének segítségével tudták elérni, tehát a megoldás hardver oldali és nem szoftver oldali. A technika lényege nekem kicsit magas már, valami olyasmit csinálnak, hogy amikor a chip kiolvassa a sorokat a szenzorból, bizonyos sorokat ISO 100 érzékenységgel, másokat pedig ISO 1600 érzékenységgel dolgoz fel, így sikerült elérni, hogy az árnyékos részekben kevesebb képzaj legyen.

Ez csak e két gépvázzal tudják megvalósítani, ugyanis csak az 5DIII-nak és a 7D-nek van egyedül két külön ISO jelerősítője, a többi Canon vázban nincs erre lehetőség. Míg az 5DIII-nál fotó és videó esetén is működik a dolog, a 7D-nél csak fotónál fogjuk tudni alkalmazni az új Magic Lantern funkciót.

Részletes leírás itt olvasható, hozzáértő ismerősünk azt nyilatkozta ez ügyben, hogy nem minden arany ami fénylik, de mindenképpen ígéretes a dolog. Ha jól láttam az eredeti leírásból, e technika által dinamikatartományt nyerünk ugyan, de felbontást veszítünk és moirét generálunk a csúcsfényes és az árnyékos képrészeken.

UPDATE: már videó is van, nézzétek az árnyékos részeket a párnákon

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot