Canon EOS 70D infók, elmélkedés

Ezzel a poszttal tartozom még a kedves olvasóknak, igaz akit nagyon érdekelt a téma, bizonyára már más forrásból értesült a részletekről. Canon 70D újdonságok, és következtetések…

Úgy tűnik valamelyest visszaemelkedett régi rangjára a kétszámjegyű széria a Canonnál. Ez részben jó hír, részben rossz. Hogy mitől jó, az értelemszerű, hogy mitől rossz, az is magától értetődik: a 7D Mark II is szintet fog lépni, ergo sanszos, hogy drágább lesz, mint elődje. A 70D-ről nem igazán mondható el mindez, úgy tűnik, hogy a 60D elmúlt évekbeli átlagáránál 10-20ezer forinttal drágább csak, ráadásul a 60D már 3 éves kifutó modell volt. Nyilván a 70D érkezése miatt jócskán leárazták április óta, de előtte az árdiagramok szerint 320 000 Ft körül mozgott az átlagára, a 70D bevezető ára pedig 340 000 Ft körül várható, ami néhány hónap múlva bizonyára esni fog.

Mire alapozom, hogy visszaemelkedett a régi rangjára az x0D széria? Az 50D a 60D-hez képest sok dologban profibb volt. A 60D érkezésével a kategória elveszítette a magnézium vázat, helyette műanyag lett, lassult a sorozatteljesítmény 6,3fps-ről 5,3-ra, kivették a fókusz finomhangolást, csak egy Custom mód lett a tárcsán kettő helyett, eltűnt a szinkroncsatlakozó és a joystick. Cserébe persze lett HD videó, magasabb ISO, magasabb felbontás, jobb LCD, ráadásul kihajtható, de ezek inkább a kor követelményei voltak, ettől még a gép egy, na jó egy fél kategóriát lejjebb lépett. Ehhez képest a 70D egy felet feljebb, igaz magnézium váz továbbra sincs csak alumínium és műanyag keveréke, de visszakerült a fókusz finomhangolás, a sorozat 5,3fps-ről sportfotózásra alkalmas 7fps-re nőtt és ne utolsó sorban a gép megkapta a 7D 19 pontos AF rendszerét, mely már nem a mattüvegbe karcolt régi változat, hanem a legmodernebb technológia, amikor a keresőképre átlátszó LCD segítségével rávetítik az adatokat.

Egyébként mind a 19 pont keresztszenzoros, tehát valószínűleg baj nem lesz a fókuszrendszerrel. A kereső is 96%-os lefedettségről 98%-ra nőtt. Az hogy nem száz százalék véleményem szerint kicsinyes marketingfogás, dehát ez van. Ami a videót illeti, a mikrofon mono helyett sztereó lett, a videófelbontás és képfrissítési arány nem változott. A csatlakozó is maradt USB 2.0, valamiért nem erőltetik a gyártók különösebben a 3.0-s szabványt, de gondolom ez keveseket érdekel, mert a többség úgyis kártyaolvasót használ.

Eddig a szintugrás része, a többi fejlesztés inkább megint csak a kör követelményéinek tudható be. Az LCD kijelző érintőképes lett, a felbontása nem változott, de Clear View II típus került a 70D-be a 60D CV I-e helyett. Digic 5+ processzort raktak a 70D-be a 60D Digic 4-ese helyett, de ami a legfontosabb az az új szenzor. Az egy dolog, hogy a felbontás is 18 megapixelről 20.2 megapixelre nőtt, de itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy teljesen új szenzort készített a Canon a 70D-hez, és várhatóan ez a technológia lesz a 7D Mark II-ben és a kisebb gépekben is az elkövetkező pár évben. Tény és való, hogy a Canon szenzortechnológiát tekintve kissé lemaradt a Nikontól az utóbbi években, legalábbis a DxO tesztek ezt mutatják. ISO-ban még talán veri a konkurenst (pl. 6D vs D600), de dinamikaátfogásban és színmélységben a tesztek szerint egyértelműen a Nikon a jobb, így az új Canon szenzoron van most a világ szeme. Vajon sikerül-e utolérni a másik nagy japán márkát?

A másik nagy újítás a hangzatos nevű Dual Pixel CMOS technológia, amely LiveView módban illetve videózás során segíti az autofókuszt, vagyis a szenzor felületének 80%-án lévő pixelek mindegyike végső soron AF-szenzorként is funkcionál. A technológia lényege, hogy valójában nem 20,2 millió pixel vagyis fotodióda van a szenzoron, hanem több mint 40 millió, mivel minden fotodióda ketté van osztva, külön külön képesek fényt érzékelni, így fázisdetekciós autofókusz szenzorként is tudnak funkcionálni. Valahogy így:

Hogy miért jó ez? Villámgyors lesz tőle az autofókusz élőkép és videó módban, ami nagyon kellett már a DSLR gépeknek, ugyanis ilyen tekintetben a MILC gépek már jócskán elhúztak mostanság.

A harmadik újítás, hogy a 6D-hez hasonlóan a 70D-be is bekerült a WiFi funkció, vagyis a gépet vezeték nélkül köthetjük össze számítógéppel, okostelefonnal, tablettel, DLNA-képes TV-készülékkel, és közvetlenül csatlakoztathatunk webszolgáltatásokhoz. Ha számítógéphez vagy okostelefonhoz/tablethez csatlakoztatjuk, lehetőségünk van a képeket áttölteni, fotózás közben megjeleníteni, vagy a PC-ről/telefonról/tabletről vezérelni. Ezt a 6D-vel űzöm egy ideje, hamarosan külön poszt lesz a lehetőségekről és a hiányosságokról.

A gép természetesen megkapta a szokásos funkciókat is, úgymint HDR mód, multiexpó, vezetéknélküli vakuvezérlés, virtuális horizont. Vakuszinkron csatlakozó persze továbbra sincs benne, de a mai világban már nem is igazán szükséges.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot