Petzval objekítv Canonra és Nikonra

A Lomography projekt fejébe vette, hogy feltámasztja a magyarok egyik büszkeségét, a fotográfiát a 19. században megreformáló Petzval portréobjektívet.

Mint a neve is elárulja, ezt az optikát a magyar Petzval József (egyes források szerint Petzvál) mérnök-matematikus tervezte 1840-41 között Bécsben. Ez az optika forradalamsította a fotográfiát, miután az addigi kis fényerejű objektívek miatt egy expo 3-20 percig tartott. Ennek volt köszönhető, hogy a korai portrékon az alanyok nagyon statikus pózban láthatók, egyes esetekben a szemük szándékosan árnyékban van a pislogás, szemmozgás miatt. A 149mm-es objektívbe Petzval akromatikus lencséket épített, fényereje f/3.5 volt. Ezzel már le lehetett csökkenteni a nyersanyag megvilágítását a másodperc töredékére, így hamar népszerű lett az optika világszerte, egészen az 1990-es évek végéig. Akkoriban szinte minden potréfényképész Petzval objektívvel dolgozott. A képminőség is kiemelkedő volt, csak a Tessar objektív tudta később felülmúlni, de erre kb 60 évet kellett várni.

A Lomography projekt most közösségi finanszírozási akciót indított el, ugyanis szándékuk szerint feltámasztanák ezt a kultikus objektívet, és elérhetővé tennék Canon és Nikon bajonettel. Nem teljesen ugyanaz az optika lenne, ugyanis az eredeti 149mm f/3.5 objektív helyett egy 85mm f/2.2 objektívet építenének. A fényerő növelése és a gyújtótávolság csökkentése nyilván abból adódik, hogy a régi Petzvalt nem 35mm-es filmre tervezték, ma viszont APS-C és fullframe szenzorra fotózunk, így portréhoz a 85mm-es gyújtótáv az ideális. Az új Petzval objektívben rekeszelni gyári készlettel lehet majd, cserélgetni lehet a blendéket f/2.2-től f/16-ig. A Kickstarter projekt itt található. A videó alatt mintafotókat láthattok Canon 5D-vel és eredeti 19. századi Petzval objektívvel. A gyártó ígérete szerint az optika 500 Euro lesz alapváltozatban, a Special Edition pedig 600 Euro. Az első 1000 lencsét decemberig szeretnék leszállítani.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot