Valami jön a Canontól…

…de teljes a káosz. Egy biztos: drága lesz.

Egyre másra jönnek a pletykák Canon fronton egy új váz érkezéséről, ám annyira szerteágazóak, hogy eddig nem is írtam róluk, mert valahogy mind kamunak tűnik, meg találgatásnak. A mai állapot szerint a Canon augusztusban jelenti be a régóta várt nagyfelbontású DSLR-jét, ami elvileg egy súlycsoportba kerülne a 36 megapixeles Nikon D800-zal. KerülNE, de nem fog ugyanis minden pletyka arról ír, hogy 1D formátumú váz lesz, az pedig jó eséllyel minimum kétszer annyiba fog kerülni, mint a Nikon D800.

A másik a várt felbontás: először 40+ot írtak a pletykaoldalak, hónapokkal ezelőtt. Egy hete viszont egy AA-szűrő nélküli 75 megapixelesről szólnak a találgatások, állítólag ilyen szenzort tesztel a Canon jelenleg a vadonban. Aztán elkezdték belekeverni a Canon új, a 70D-ben bemutatott Dual-Pixel CMOS technológiáját is (a szenzorban egy-egy fénygyűjtő mikrolencse alatt két fotodióda lapul, innen a dual-pixel megnevezés), ami ugye rögtön lefelezné a 75 megapixelt ténylegesen 37,5-re.

Ehhez képest a ma kiszivárgott pletykák szerint mégiscsak 44,7 MP-es lesz a technika, 1D formátumú vázban, 4K és UHDTV videó képességekkel. A pletykaoldal szerint ez kihívás a Canon mérnököknek, mégpedig a megnövekedett energiafogyasztás miatt. A pletyka forrás szerint a Canon a hamarosan bemutatandó gépben a dinamikatartományt és a képminőséget helyezné előtérbe a nagy megapixelszám helyett (a 44,7 kicsinek számít???). A CanonWatch szerzője szerint azonban a 44,7 megapixeles gép még nem zárja ki, hogy a Canon valóban dolgozik egy 75 megapixeles szenzoron is.

Egy biztos, ez nem az átlag fotós gépe lesz, mind a tudást, de méginkább a várható árát illetően.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot