Bemutatták a Sony a3000-et

Egy DSLR formájú MILC gép, ami olcsó, cserébe viszont csodát ne várjunk tőle.

A tegnapi pletykáknak megfelelően a Sony ma bemutatta a az új a3000 típusú gépvázát, melyet az USA-ban 400 dolláros áron fognak kínálni 18-55-ös kitobjektívvel, ez magyar viszonylatban 120.000 Ft körül várható. Az a3000 valójában egy tükör nélküli cserélhető objektíves gép (MILC), ami a kategóriát képviselő átlag rendszerkompaktoknál nagyobb, ugyanis méretei és formája, nagy méretű markolata egy DSLR-re emlékeztet. Az a3000-ben viszont nincs tükör, még féligáteresztő sem, mint a Sony SLT szériájú Alpha gépvázaiban. Csak elektronikus keresővel bír, a bajonettje pedig szintén a NEX szériára jellemző E-bajonett, így a NEX és az E-bajonettes Zeiss optikák mennek rá.

A gép belépő szintű kategóriájú, a DPReview weboldal szerint nagyjából megegyezik a low-end kategóriás Sony NEX-3N géppel, csak nagyobb méretben. 20.1 megapixel-es APS-C méretű szenzorral szerelték, az érzékenysége ISO 100-16000 között állítható, állóképeket JPEG és RAW formátumban menthetünk, videót pedig FullHD módban vehetünk fel 25p vagy 50i képfrissítési rátával. Számos a felhasználót segítő funkciót tettek bele, úgymint mosolyra induló expozíció, automatikus portrékivágás, automata panoráma és HDR mód, és különféle témamódok és színmódok.

A gép autofókusza kontrasztérzékelés alapú, ám a DPReview szerint kellően gyors nappali fényben, sötétben pedig nyilván lassabb, de a beépített AF-segédfénynek köszönhetően ha van elegendő kontraszt a képen, akkor gyorsabb mint a Canon belépőszintű DSLR-jei hasonló körülmények között.

Ami viszont a gép olcsóságára vall, az az elektronikus kereső és az egyébként fix, nem kihajtható LCD kijelző gyenge felbontása. A DPReview szerint ez jelentősen csökkenti a felhasználói élményt, továbbá a gép sorozatteljesítménye sincs a toppon, a 2,5fps (követő fókusszal) és a 3,5fps (fix fókusszal) értékek az 5-6 évvel ezelőtti DSLR-ek teljesítményét idézik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot