Melyik obimárkát kell a legtöbbet javítani?

A tengerentúli, felszerelés bérbeadással foglalkozó LensRentals érdekes statisztikát tett közzé a neten. Kiderül, hogy mely objektíveket kell a legtöbbet javítani.

Ha valakinek komoly rálátása van erre az egy olyan cég, amelyik minden márkával foglalkozik, nagy készletet tart belőlük, és ismeri a használati szokásokat is. Na a LensRentals egy ilyen cég. Legutóbbi publikációjukban bemutatják, hogy mely objektív típusokat és márkákat kellett eddig a legtöbbször javítaniuk, melyik meddig tartott, és mennyibe került. Az egyik érdekes dolog, hogy a 70-200-as optikák minden márkánál az élen járnak, gyakrabban meghibásodnak mint mások. Az is érdekes, hogy a Canon vezeti a listát a legrövidebb ideig javítandó objektívek között (átlag 5 nap!!!), ennek ellenére Magyarországon alaphangon két hét, de finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy “nem ritka” az 1 hónapos, néha 2 hónapos javítási idő. A Nikon a lista szerint sz.rul járt, sokáig is tart megcsinálni és sokba is kerül. Személyes véleményem az, hogy Magyarországon Nikon és Canon egy kategória ilyen szempontból, de érdekes látni, hogy a tengerentúlon hogy megy ez.

Íme a lista, a többi infóért látogassatok el a forrásoldalra:

(magyarul: Objektív – Hibáig eltelt hetek száma – Statisztikai mintavétel mérete /Small-kicsi, Moderate-közepes, Large-nagy/ – Gyakori probléma

Gyakori problémák fordítása: aperture ring-rekeszgyűrű, optics-lencsetag, focus jam-fókuszhiba, zoom jam-zoom hiba, electronics-elektronika, OS unit-stabilizátor, VC-stabilizátor, AF/MF Clutch-fókuszkapcsoló…)

Javítási napok száma (Forrás: lensrentals.com)
Átlagos javítási költség (Forrás: lensrentals.com)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Lehel

    Az hogy a 70-200 – as kategoria a leggyakoribb a szervizben, nem is csoda, hiszen a jobb minosegu obik kozul a leghasznaltabb is. Igy az egesz statisztikat egy ilyen sulyzoszammal kellene osztani. a weeks to failure pedig azt jelenti, hogy anny het kell hogy elromoljon. Igy a rokinon marka messzemenoen vezeti a listat.