Frissült a világ legnépszerűbb fényképezőgépe: iPhone 5S

Ugye nem lepődtetek meg a címen? Kétség nem fér hozzá, hogy az okostelefonok a legnépszerűbb fényképezőgépek a világon. A legnépszerűbbek közül is a legnépszerűbb kapott most utódot, komolyabb fényképező tudással.

Egy statisztikára akkor mondják, hogy reprezentatív, ha kellően nagy számú mintán végzik a kutatást, így abból már lehet következtetni a nagy egészre. Ha Magyarországon a politikusok felmérést végeztetnek, akkor már 1000-5000 fős mintára rámondják, hogy reprezentatív statisztika. Ez a lakosság 0.05%-a. Akkor vajon a Flickr képmegosztó oldal 87 millió főt számláló tagsága reprezentatív-e? Ez a Föld lakosságának kevesebb mint 0,02%-a, viszont nem minden Földlakó használ fényképezőgépet, de a Flickr nem minden tagja tölt fel egyforma mennyiségben. Szóval nem valószínű hogy reprezentatív, de valamennyire talán mégis. Miért boncolgatom ezt? Mert a Flickr statisztikája szerint az 5 legnépszerűbb, leggyakrabban használt fényképezőgép típusból az első három az iPhone (sorrendben 5, 4S és 4, utána következik a Canon 5DII és a 7D). Joggal nevezhetjük ezek után szerintem a világ legnépszerűbb fényképezőgépének, és mint ilyen megérdemli, hogy szót említsünk róla egy fotográfiával foglalkozó blogon.

A tegnapi Apple keynote-on mutatták be az iPhone két legújabb változatát, a gyakorlatilag minőségi műanyag tokba burkolt iPhone 5-öt 5C néven némileg nagyobb akksival, és a továbbfejlesztett iPhone 5S-t, ami a jelenlegi csúcskategória. Mivel ez nem mobilblog, ezért az 5S kamera részét említeném meg, ami a HTC One példáját követve egész jó úton halad, ugyanis ezúttal nem a megapixelszámot növelték (az maradt 8MP), hanem az optika fényerejét és a szenzor méretét. Előbbi f/2.4-ről f/2.2-re javult, utóbbi pedig 15%-al nagyobb az előd iPhone 5-höz képest (és a jelenlegi 5C-hez is), ami szintén brillírozott anno a mobilos kamerateszteken. Vagyis az új 5S-től még jobb minőségű fotókat várhatunk majd.

Fejlesztettek a beépített villanón is, ugyanis két “vaku” is van a telóban, egy fehér és egy sárgásabb fényű (True Tone Flash), a telefon pedig az aktuális fehéregyensúlyhoz mérten kombinálja a két villanó fényét, ezáltal idomul a megvilágítás a környezeti fényhez.

Az új “gigaprocesszornak” köszönhetően a videófunkciója is fejlődött a telefonnak, immáron 120fps-sel is vehetünk fel mozgóképet, ami nagyon komoly lassítást tesz majd lehetővé. Ugyanígy ennek köszönhetjük az automatikus képstabilizációt, ez azonban továbbra sem optikai, hanem a teló 10 kép/mp sebességgel készít sorozatot egy gombnyomásra és ebből választja ki a legélesebb fotót nekünk. Ugyanezt megteszi hosszú expós képekkel is, amiket összefűz egy képpé, és a 10fps sebesség is rendelkezésre áll, amikor akarjuk, nem csak stabilizátor üzemmódban.

A telefon panoráma-üzemmódja is automatikus lesz, csak húzzuk a kamerát, mely folyamatosan készíti a fotókat, majd azok paramétereit (pl. világosságát) összehangolva fűzi össze egy panorámaképpé.

Kapunk ezen kívül még arcfelismerést, videó közbeni fotókészítést és zafírüveg optikaburkolatot.

Sajnos nem lesz olcsó a jövőben sem az ilyen móka, itthon várhatóan 250ezer forint körül lesz az iPhone 5S ára előfizetés nélkül, és alaphangon egy hónap múlva juthatunk csak hozzá a boltokban. Az első mintafotók itt találhatók.

Frissül viszont a készülékeken futó alapszoftver is, az iOS7-et használó eszközökön (iPhone, iPad) a jövőben ingyenes lesz több eddig fizetős alkalmazás is, ezek közül ami fotós szempontból érdekes lehet az az iPhoto (képszerkesztő, slideshowkészítő), az iMovie (videószerkesztő) és a Keynote (prezentációkészítő).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot