Ígéret szép szó: itt az olcsó PS+LR kombó!

Az Adobe beígérte és megtartotta szavát: készítettek egy fotósoknak szánt csomagot jutányos áron, mely a Photoshopot és a Lightroomot egyaránt tartalmazza a Creative Cloud-féle előfizetéses rendszerben. Mindezt ráadásul elég jutányos áron.

A sztori előzménye – aki nem olvasta volna – annyi, hogy az Adobe ugye áttért a Creative Cloud névre keresztelt szoftverelőfizetés rendszerre. Ebben lehetőség volt a komplett Adobe szoftverkészletre előfizetni, vagy egy-egy programra külön-külön. Utóbbi kb 7000 Ft-nak megfelelő összeg havonta. A Lightroom programot nem vonták be a rendszerbe, azt továbbra is dobozos verzióban lehetett kapni eddig.

A bírálatokat meghallgatva az Adobe a CC-rendszer indulásakor beígérte, hogy készíteni fognak fotósoknak szánt ún. bundled csomagot, ami a PS és a LR szoftvereket foglalja magában. Erre mostanáig kellett várni, ma ugyanis bejelentették, hogy a fotós-csomag már elérhető, korábbi CS3 vagy újabb dobozos szoftver tulajdonosoknak kb 10 dolláros áron, ha december végéig regisztrálnak.

Azok akik már előfizettek korábban a Photoshop CC-re (mint jómagam is), automatikusan átkerülnek az új rendszerbe, ami azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az előfizetési díjuk, és megkapják a Lightroom letöltési lehetőségét is a PS mellé. Tévedés, nekik nem biztosított ez a lehetőség!

Az új csomagba tehát az alábbi programok és szolgáltatások tartoznak:

  • Photoshop CC (és jövőbeni frissítései)
  • Lighroom 5 (és jövőbeni frissítései)
  • 20Gb felhőtárhely
  • Behance Pro weboldal
  • Hozzáférés a Creative Cloud oktatási anyagokhoz
  • Folyamatos upgrade-ek és frissítések

Egyes vélemények szerint ez egy egyszeri ajánlat, ugyanis aki nem fizet elő az új csomagra ez év végéig, utána már nem teheti meg azt. Ez elég furcsa döntés.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot