Jön a Canon 600EX-RT kihívója, a Phottix Mitros+ vaku

A Phottix bejelentette, hogy október 3-án piacra dobják a Mitros+ nevű vakujukat, mely a Canon rádiós rendszerének lesz méltó konkurenciája.

Eddig a Canon volt az első a világon, aki úgy oldotta meg a rádiós TTL vakuvezérlést, hogy ez a funkció a vakujukba van építve, így nem kell külön vevőegységet csatlakoztatni. Időközben a Triopo is kijött a saját verziójával, ám ez a márka sajnos ne a megbízhatóságáról híres. Nem úgy a Phottix, aki csúcsvakuját a Canon 580EXII tudásával megegyező Mitrost alakítja át, hogy az beépített vevőjével kommunikálni tudjon a Phottix régóta piacon lévő Odin nevű TTL kioldójával. Utóbbi az egyik legjobb ilyen kioldó a piacon, mind tudásban, mind ár-érték arányban, saját LCD kijelzővel rendelkezik és vegyesen tud kezelni A-B-C vakucsoportokat.

A Mitros+ és Odin párosítás tehát nem csak megegyezik majd a Canon 600EX-RT + ST-E3-RT párosítással, de túl is lépi annak határait. Egyrészt azért, mert az Odinhoz továbbra is elérhető marad a dedikált vevőegység, így nem csak Mitros+szal tudjuk használni, hanem bármilyen más, beépített vevő nélküli TTL vakut is beiktathatunk a rendszerbe. Erre a Canonnál nincs lehetőség, mivel az ST-E3-RT vezérlőhöz nem lehet kapni dedikált vevőegységet, hogy mondjuk egy régebbi 580EX-et vagy 430EX-et beiktassunk a 600EX-RT mellé. Magyarul visszafelé nem kompatibilis.

A másik dolog, amivel lekörözi a Phottix a Canont az a 2. redőny szinkron wireless TTL módban. A Phottix verzió tudja ezt, a Canon saját rendszere nem képes rá, 2. redőny szinkront a Canon vaku csak a gépvázon használva képes produkálni.

Phottix Odin kioldó dedikált vevővel. Ezzel lesz kompatibilis a Mitros+ rendszervaku a maga beépített vevőegységével

A harmadik dolog, amivel többet tud majd a Phottix az a ODS, vagy Over Drive Sync funkció. Ez nagyjából hasonlít a Pocket Wizard által kifejlesztett Hypersync vagy a Yongnuo-féle Supersync szolgáltatásra. Ilyen esetben a rádiós kioldó a lassabb villanási idejű vakukat tudja rávenni arra, hogy a funkció használatakor át tudjuk lépni a gépvázunk vakuszinkron idejét akár 1/8000s-ig, ráadásul mindezt kevesebb fényveszteséggel, mint a hagyományos HSS gyorsszinkron üzemmódban. Ez a funkció továbbá nem csak TTL vakukkal érhető el, hanem manuális vagy akár stúdióvakukkal is, ám nem minden típus alkalmas rá, csak a lassú villanási idejű vakuk (jellemzően a stúdióvakuk egyébként).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot