Közeljövőben várható Nikon masinák

Végre van Nikon pletyka is. D5300, D610, D4X, objektívek…

Már alig nézegetem a Nikon pletykaoldalt, mert rendszerint tele van bullshittel, érdemleges információ meg semmi. Node végre kikerült néhány morzsa arról, hogy megbízhatónak mondott információk szerint milyen gépeket és obikat ad ki a Nikon a jövőben.

Nikon D5300

A hírek szerint év végéig három komoly kamerát mutat be a Nikon. Ebből az egyik a Nikon 5200 utóda lenne a legnagyobb valószínűséggel. Állítólag január első hetében már bemutatják, várhatóan a las vegasi CES előtt. További infó egyelőre nem áll rendelkezésre.

Nikon D610

A belépőszintű fullframe kamera utódja is állítólag még az idén megérkezik. Pontos adatok itt sincsenek, csak annyi, hogy az október végi new yorki Photo Expo-n már a vitrinben lesz a kamera, így a bejelentés a hetekben megtörténhet.

Nikon D4X vagy “hasonló”

Nagy a valószínűsége annak, hogy a D610 bemutatása elhalaszt mindenféle egyéb fullframe gépváz bemutatást, továbbá a Nikon bejelentette nemrég, hogy a belépőszintű gépekre koncentrálnak mostanság. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy előrukkolnak egy pro vázzal 2014 elején, még a Téli Olimpiai Játékok előtt.

Vízalatti kamera

Továbbra is homály fedi a fentebb említett három kameramodellből az utolsót. Egyes vélemények szerint ez egy Nikon 1 alapokra épített vízalatti kamera lesz, de nem tudni, hogy az optikákat hogyan oldják meg. Elképzelhető, hogy kiadnak néhány szigetelt verziójú Nikon 1 obit is.

Objektívek

Jelen állás szerint két obiról van információ. Az egyik a 300mm f/4G VR tele és egy új 16mm-es halszem optika. Van esély azonban arra is, hogy a Téli Olimpia előtt bemutatnak egy 1.4-szerező telekonvertert is.

Optika téren volt még egy érdekes húzása a Nikonnak. Levédettek egy szabadalmat nemrégiben, ami egy 100mm f/2.5 középformátumú optikához kötődik. Legjobb tudomásunk szerint ez az első középformátumú szabadalma a Nikonnak. Vajon ez mit jelenthet?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Hobbi Gilda

    Itt van pl. a leendő D5300. Az a furcsa szitu áll elő, h nem a lelkesítő kíváncsiság ébred az emberben az újdonság iránt, hanem a hervadó kedv miszerint felteszem a kérdést már megint egy? A tesztoldalak a szummájukban fejtegetik: érdemes-e cserélni az előző modellt? Észre sem véve, h ez a kérdés már eleve meghatároz egy helyzetet vagyis már mindenkinek (sokaknak) van vmilyen. Aki mégis most veszi élete első fgépét tükröset vagy se, az meg szinte balek kategóriába sorolandó, ha a legújabbat veszi az ár-érték szerint. Furi ez a szitu. Kötelező körökké vállnak az újdonságok bevezetése.