Október 7-8. – Nikon D610

A hírek szerint tényleg lecserélik a Nikon belépőszintű fullframe DSLR-jét. Csodát azonban ne várjunk.

Ilyen még nem volt a modern, digitális fotótörténelemben. A hírek szerint a D610 kiadásának oka nem más, mint a D600-nál gyakran előforduló, olaj okozta szenzorfoltok jelensége, aminek híre állítólag jelentősen hátráltatta az eladási statisztikák szárnyalását (de szépen fogalmaztam…). A hiba ugyan nem minden gépnél jelentkezett, és a Nikon garancia keretein belül javította is a problémát, de nem tudni, hogy mennyire hatékonyan, és azt sem, hogy az eladott masinák hány százalékánál jelentkezett ez a probléma. A hibajelenség valahogy így nézett ki:

Nikon D600 szenzorán az olajfoltok (Fotó: LensRentals)

A problémáért egyébként a zárszerkezetet tették felelőssé, ez fröcskölte a kenőanyagot a szenzorra.

Az október elején bemutatásra kerülő Nikon D610 a jelenlegi hírek szerint csupán egy kényszerből elkövetett modellcsere lesz. Ez azt jelenti, hogy az előd olajhibáját javítják, de más új funkció nem igazán kerül az új modellbe. Egyetlen újításról beszélnek csupán, miszerint az 5.5 fps sorozat gyorsulni fog 6fps-re, ami valószínűleg egy új zárszerkezetnek köszönhető.

A Hírcsárda jelenti, hogy a jelenlegi D600 tulajdonosok 20.000 kilométerenként kell olajcserére vigyék jelenlegi fényképezőgépüket. ;) (vicc volt, elnézést!)

Annak idején a Canon 1D Mark IIN nevű masina volt az egyetlen, amit úgy adtak ki, hogy jelentős módosítást nem kapott az elődhöz képest, emiatt nem is kapott Mark III jelölést, csak Mark II-ről Mark IIN-re keresztelték. De még ez is fel lett vértezve legalább egy nagyobb méretű LCD-vel, nagyobb bufferrel és még néhány apróbb szoftveres fejlesztéssel. Hibajavításból eredő modellcseréről én személy szerint nem tudok a digifotó történelemben.

További hír, hogy a Nikon D5200 utóda a D5300 ugyanazt a 24 megapixeles szenzort és 39 pontos AF-et kapja, mint elődje, de lesz benne WiFi és GPS, továbbá ebben fog debütálni az EXMOR 4 processzor, amire a D400-nál számított a szaksajtó. A nikonrumors.com oldal szerzője szerint ez egy újabb szög a D400 koporsójában.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Lenny Vass

    Ez jó hí! Egyfelől azért mert kijavítódik a D6OO hibája, és véget ér a kálvária. Másfelől ezzel végre még ha csak burkoltan is de elismeri a Nikon, hogy tényleg gondok voltak a D6OO-al. Harmadszorra pedig, j= nekem mert az 0sszekuporgatott pénzemet végre belefektethetem a D61O-be.

  • Enyedi Attila

    A probléma csak az ezzel, hogy a javított D600 is képes fröcskölni …

  • Lenny Vass

    Kedves Attila.
    Képesnek képes, de nem biztos, nem hiszem el, hogy ugyanazzal a hibával kiadná a Nikon a D61O-t mind ami a D6OO-nál volt. Nem kell rögtön jóslatokba bocsátkozni.