Érdekes obit dob piacra a Nikon: 58mm f/1.4G AF-S

Nagy fényerejű, fix alapobit mutatott be a Nikon FX formátumhoz.

Nem akármilyen obit mutatott be a Nikon mára virradóra. A gyártó szerint a Noct-Nikkor (hajdani 58/1.2-es obi) obi előtt tisztelgő Nikon 58mm f/1.4G AF-S optika az alapobjektívek szegmensébe tartozik, de valamiért nem a szokásos 50mm, hanem 58, tehát valamivel szűkebb a szokásos alap-gyújtótávnál. A fényerejére viszont nem lehet panasz, f/1.4 a legtágabb blendenyílás, ami rossz fényviszonyok között nagy fegyvertény, továbbá gyönyörűen mossa a hátteret, amit a lekerekített rekeszlamellák tovább fokoznak. A modern technológiát sem kell hiányolni ebből a csúcsminőségű lencséből, a frontlencsén Nano-bevonat, a fókuszt pedig SWM ultrahangos motor tekeri. A Nikon szerint kevés optika vonul be a történelembe, de ez lesz az egyik.

Ha az árából indulunk ki – mely 2000 Euro, vagyis kb 600.000 Ft lesz -, akkor azt mondanám, hogy az obit a Canon 50mm f/1.2L USM kihívójának szánják, aminek épp itt volt az ideje (utóbbi egyébként jelenleg 431.000 Ft).

A Nikkor 58/1.4G legszűkebb rekesznyílása f/16, 9 lekerekített lamellából áll a blende, szűrőmérete 72mm, tömege 385 gramm. Október végétől kerül a boltokba.

Forrás: dpreview.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot