Ma lenne 100 éves Robert Capa

Ma ünnepelné 100. születésnapját a legismertebb magyar fotós. Vagyis a második legismertebb Nánási Pali után…mert ő celeb.

Robert Capa nem volt celeb, pedig lehetett volna: veszélyesen élt mint Felix Baumgartner, döglöttek érte a nők, mint Brad Pittért, és szenvedélyes játékos volt. Pókerezett, mint Korda Gyuri bácsi vagy Majka. Szerencsére, vagy szerencsétlenségére akkor még nem voltak kereskedelmi televíziók, hogy celebet avanzsáljanak belőle, így csak szimplán híres lett, és múzeumok foglalkoznak az életével, nem pedig a Story magazin. Ami szintén vicces, hogy Robert Capa a magyaroknak magyar, az amerikaiaknak amerikai, a zsidóknak zsidó. Mindenki a magáénak érzi, és mindenkinek igaza is van, nincs ezzel gond. Az évforduló tiszteletére kiállítás nyílt az életéről a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Azért nem árt tudni annak, aki eddig nem tudta, hogy Capa és Nánási mellett illik ismerni más magyar, vagy magyar származású fotográfusokat is, úgy mint Munkácsi, Brassai, Kertész, Moholy-Nagy vagy épp az öreg Szipál Marci bácsi, Korniss Péter, Baricz Kati és még sorolhatnám.

Akkor amolyan fészbúkosan: “HBTY Bandi! :)”

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Fotós Gyuri

    Egyetértek, Moholy-Nagy legalább a MOME kapcsán be kell, hogy ugorjon.

    Fotós Gyuri
    http://www.kozelben.hu/