Íme a Nikon Df ezüst és fekete színben

Kiszivárogtak az első képek a holnap bejelentésre kerülő Nikon Df digitális fullframe retro-DSLR-ről.

Egy szó, mint száz: ÁLOMSZÉP! Mondom ezt Canonosként.

UPDATE: úgy tűnik az ára 2700 dollár körül lesz. Ez magyar viszonylatban 760ezer Ft körüli bruttó kisker ár.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tom_67

    Nem rossz de a hátulja valahogy nem az igazi, akármelyik Dxxxx is lehetne. A Fuji retrói szerintem sokkal szebbek – mondom ezt Canonosként. Jöhetne a Canon is valami hasonlóval mondjuk az AE-1 mintájára.

    • Gorillapénisz

      Az AE-1-től még mindig feláll nekem is, olyan szép.
      De ha valaki elmondja nekem, hogy a hipster trend meglovagolásán és pénzügyi kiaknázásán($2700!!!) kívül mi értelme van ilyen gépet csinálni, az kap egy piros pontot.

      • tom_67

        Szerintem az általad említetteken kívül semmi értelme. Látták a retró gépek Fuji X100-al kezdődő és az Olympus E-P5-el folytatódó sikerét és nem akartak kimaradni a söprésből. Csak az a meglepő hogy eddig tartott nekik, de a Canon még talán fel sem ébredt. :)

      • Érzelmi kérdés. Ezen a blogon szokatlan 330 like-ot kapott a cikk, ez mindent elmond. A legtöbb fotós számára kedves egy ilyen gép, mert tisztelettel és nosztalgiával gondol a régi filmes időkre. Ha ezt hipster trendnek nevezzük legyen az, pont nem érdekel. A lényeg az, hogy a világon többszázezer fotós nagyon szívesen fotózna ilyen géppel. Ellenben Józskapista rokon a Media Marktban nem fogja megvenni, mert neki a legújabb, legmodernebb kell…és már meg is különböztette magát a fotós kolléga. Idézném a klasszikust: “Ha Te most állandóan kólát innál, akkor én azt mondanám Neked, hogy igyál traubit. Mert ha traubit iszol, ugyanazt a cukros löttyöt csurgatod a beleidbe, mint a többiek. De azáltal, hogy ők kóláznak, Te meg traubizol, különbözöl a többiektől. Na… Ez az, amit jó lenne, ha megértenél.”

        • Gorillapénisz

          És most, így egy év távlatában oda jutottunk, hogy nemhogy a retro pro gépeket nyomják a piacra, hanem utángyártják a Holga szappantartókat, aminek anno pont az volt a lényege, hogy egy olcsó szar gép volt. Na ezt most utángyártják és eladják méregdrágán, nejlon lencseszűrőkkel ellátva a mit sem sejtő hipstereknek. Akik pont, hogy egyediek akarnak lenni azzal, hogy Holgájuk van. Mint minden második hipsternek.

  • Rufi

    Nagyon szép lett. Sajnos a Canon nem fog retro gépet csinálni.

    • tom_67

      Szerintem előbb-utóbb fog, csak az óriások lassan ébrednek…

      • Rufi

        Szerintem a Canon nem fog. Teljesen más a két márka helyzete. A Nikon máig megtartotta az ős F bajonettet, a mai napig gyártja a manuális objektívjeit, így megvan a folytonosság a régi dolgokkal, amibe egy ilyen gépváz a mostani trendnek megfelelően tökéletesen beleillik. A Canonnál semmi ilyesmi nincs, sőt szerintem az EF obik kifejezetten bénán mutatnának egy retro gépen. És szerintem ez a lényeg, a retronak ugyanis a kinézeten kívül nem sok értelme van.

        • tom_67

          A Nikon is csinált egy retró(bb) kinézetű 50 f1.8 objektívet ehhez a géphez. A trend igazából a design, nem pedig a régi dolgokkal való kompatibilitás. Ha kiadnak a géppel egy 50-es meg esetleg egy 35-ös objektívet az szerintem lefedi a potenciális vásárlók igényének a 99 százalékát. A Fuji és az Oly példája megmutatta hogy a retróra van igény és bizony nem egy rossz üzlet. Ezeket a gépeket a Nikonnak (és a Canonnak ha beáll a sorba) nem kell továbbfejleszteni, gyártásban maradhatnak változatlan formában hosszú évekig. A nagy gyártók a kisujjukból kiráznak egy ilyent, csak egy vázat kell csinálni hozzá aztán a meglévő modellekből belepakolni a cuccokat, meg egy meglévő 50-es/35-ös objektívre kicsit retrósabb külsőt faragni. A többi csak marketing duma, hogy az árcédulát jobban lenyeljék a vevők. Engem meglepne ha a Canon ki akarna maradni ebből a buliból. A MILC-re is azt mondták hogy hű meg ha, aztán beadták a derekukat és lett egy EOS-M meg a Nikon 1. Szóval az én tippem az hogy jönni fog egy retró Canon is, hogy mikor arról fogalmam sincs. :)

          • Rufi

            A Nikon szerint igenis fontos a régi dolgokkal való kompatibilitás, elég nagy hangsúlyt fektettek rá és a marketing is részben erre épült.
            Ha viszont a Canon mégis kijönne egy retro géppel, akkor nem hinném, hogy az AE-1 stílusában tenné, szerintem sokkal inkább a New F-1-re fog hasonlítani.
            Annyit még hozzátennék, hogy én is baromira örülnék neki, ha jönne egy hasonlóval a Canon, még akkor is, ha az EF lencséim nem éppen retro stílusúak.

          • tom_67

            Hogy mi a fontos és hogy a marketing mire épül az szerintem két külön dolog. Nézd meg hogy a jelenlegi Nikon DSLR kínálatból hány kompatibilis visszafelé a régi objektívekkel. El kell hitetniük hogy a szelet kenyér után ez a legnagyszerübb dolog a világon, azt mégsem mondhatják hogy a Fujinak meg az Olympusnak nagyon bejött a retró és mi sem akarunk kimaradni ebbõl a jó kis üzletbõl. Ez a gép nem más mint egy divatcikk, a többi meg csak duma. Nem leszólni akarom, tetszik is, bár a hátuljára elfogyott a retró feeling.
            Hogy a Canon mit hoz ki ha egyszer úgy dönt nem tudom, de az én retró igényeimet a Fujifilm X10 tökéletesen kielégíti. :)