Kiállt a fotóriporterek mellett a francia Libération napilap

Végül nem csak ezzel került be a hírekbe, ugyanis lövöldözés volt a szerkesztőségben.

Épp olvastam a Libération (ejtsd “libérászión”) lapról szóló hírt, miszerint kiálltak a fotósok, fotóriporterek mellett, miután a világon több helyen is leépítik a fotográfusaikat az újságok, magazinok. A november 14.-i (más források szerint 15-i) lapszámukat szolidaritásukat kifejezvén képek nélkül jelentették meg. A cikkeket illusztráló képeknek azonban csak az üres helyük látszik, melyeket körbefuttattak szöveggel, ahogy szokták.

A címlapon ez a szöveg áll szabad fordításban:

A Libération örök háláját fejezi ki a fotográfia iránt, készítse azt fotóriporter, divatfotós, portréfotós vagy konceptuális művész. A fotográfia iránti szenvedélyünk sosem kérdőjeleződhetett meg – nem azért mert, mert szépít, sokkol vagy illusztrál, hanem azért, mert a fotográfia rajta tartja a kezét a világ ütőerén.

Inkább megadnánk a tiszteletet a fotográfiának, amit megérdemel, mégis senki nem hagyhatja figyelmen kívül a fotózsurnaliszták jelenlegi szerencsétlen helyzetét, különös tekintettel a háborús fotóriporterekre, akik nap mint nap az életüket kockáztatják az egyébként nem könnyű megélhetésükért. 

Tehát épp olvastam a fenti hírt, amikor a hátam mögött duruzsoló Híradóban bemondják, hogy lövöldözés tört ki a francia Libération szerkesztőségében, ahová egy ámokfutó tört be golyóálló mellényben és vadászpuskával. A sors iróniája, hogy épp egy 27 éves fotóasszisztenst lőtt le. :(

Persze a két esetnek nem valószínű, hogy túl sok köze lenne egymáshoz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot