Megéri-e a Nikon 58/1.4 az árkülönbözetet?

A DxO elkezdte tesztelni az új Nikon 58mm f/1.4G optikát, ami első blikkre meglepő erdeményt hozott.

A Dpreview és a DxOLabs közösen tesztelte a Nikon 58/1.4 optikát. Igen a nagyon drágát, ugyanis jócskán félmillió Forint fölött lesz az ára, bár Magyarországon még nem kapható. Összehasonlításképpen a Nikon 50mm f/1.4G 113.000 Ft Megéri-e vajon az árkülönbözetet?

A Dpreview előzetes cikkében nem ad egyértelmű választ. Elmondásuk alapján a két optika élessége “stúdiókörülmények között” képközépen azonos, képszélen az 50/1.4 viszi a prímet (nem tudom miért írják ezt, mert az összehasonlító táblázatuk szerint képközépen is jobb az olcsóbb Nikkor). Lásd alább:

Balra a Nikkor 58/1.4, jobbra a Nikkor 50/1.4. Minél kékebb az ábra annál jobb a felbontás. Forrás: Dpreview.com

A kíváncsiság kedvéért csináltam egy összehasonlítást a Sigma 50/1.4 EX obival is, mivel az is egy népszerű és jónak kikiáltott objektív. Ennek eredménye még inkább meglepő. Az abszolút képközépen egy picivel jobb a két Nikkor, de a kép 1/3-tól egészen a képsarkokig nagyobb a Sigma vonalfelbontása, egyedül az extrém képsarkokban gyengélkedik. Ld. alább:

Balra a Nikkor 58/1.4, jobbra a Sigma 50/1.4. Minél kékebb az ábra annál jobb a felbontás. Forrás: Dpreview.com

A Dpreview elmondja, hogy a torzítás minimális és jól korrigálható, a kromatikus aberráció elhanyagolható az 58-as Nikkor esetében, azonban nincs egyértelmű jele annak, hogy megérné a négyszeres árat az 50/1.4G-hez képest. Kihangsúlyozzák ellenben, hogy mindennapi használat közben azért nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ahogy ők írják, “ha elmegyünk fotózni a Nikon 58/1.4-gyel és lövünk néhány képet, tisztán látszik, hogy a stúdiótesztek nem adnak teljes képet az igazságról”. A “teljes képre” viszont még várnunk kell, azt ígérik, hamarosan jelentkeznek a teljes teszttel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Simon Zoltán

    Nem kell félnie a Nikonnak! Van épp elég sznob, aki akkor is megvenné, ha sokkal rosszabb lenne.

  • Ádám

    mindenképp kíváncsi vagyok mert valamiben kell hogy ki jöjjön a 500 ezer ft os ára!