A Leica vezér szerint 10 év múlva nem lesz DSLR-piac

Rátaláltam egy interjúrészletre, melyet a Leica vezérigazgatójával készítettek. Szerinte 10 év múlva ki lesz ütve a DSLR technológia és a MILC-eké lesz a jövő. A Leica pedig addig csinál filmes gépet, míg van megrendelés – mily’ meglepő.

Az, hogy hol van az interjú Alfred Schopf-fal, ne kérdezzétek, az idézeteket tartalmazó oldal forrásként a Zinio-t adta meg, ami annnyit tesz kb, minta az App Store-t írták volna.

UPDATE: az interjú az ausztrál Camera magazinnal készült, a Zinioról lehet letölteni.

A lényeg viszont az, hogy a Leica CEO a következőket mondta:

Hogy őszinte legyek, nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy a DSLR-piac hol lesz 10 év múlva. A mirrorless gépek jönnek-jönnek rendületlenül, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy 10 év múlva egyáltalán lesz olyan, hogy DSLR-piac.

Arról, hogy a Leica belép-e a mirrorless piacra (nem távmérős), ezt nyilatkozta:

Biztos, hogy nekünk is lesz egy ilyenünk. Természetesen nagyban fog különbözni a jelenlegi M-rendszertől. Lesz benne autofókusz, és nagy valószínűséggel egy APS-C méretű szenzor, ennél semmiképpen sem nagyobb. Német gyártmányú kamera lesz, de ami a hozzá való objektíveket illeti, abban már nem vagyok biztos, hogy mind Németországban fog készülni, hiszen ez egy más árszínvonal, mint az M-rendszer. Jó eséllyel néhány fixobjektív Németországból származik majd, a zoomokat pedig valamilyen partnerrel kooperálva készítjük el.

Kiemelte azonban, hogy a Leica biztosan nem kíván a Panasonic m4/3 rendszerére építeni. És hogy mi a helyzet a filmes gépekkel? Íme:

Mi vagyunk jelenleg a legnagyobb filmes fényképezőgép gyártók a világon. Azért mert mi vagyunk hellyel-közzel az egyetlenek. Amíg kapunk megrendeléseket, addig folytatjuk, jelen állás szerint 600-700 filmes fényképezőgép rendelést kapunk egy évben.

Hát ez elég sz.rul hangzik… :(

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • kesztió

    Konkrétan Schopf melyik kijelentése is hangzik olyan szarul? Mert a fentiek egy ideje már eléggé nyílt titkoknak számítanak a józan elemzők számára.
    Azt például, hogy a DSLR-ek piaca 10 éven belül legalábbis eléggé meg fog roppani, nem tartom épp annyira merész feltevésnek, ahogy azt sem, hogy a Leica is beszáll előbb vagy utóbb a MILC-bizniszbe (és nem követi el azt a meggondolatlanságot, hogy FF-el indítson), no meg azon sem lepődtem meg túlságosan, hogy a legendás analóg M sorozatról sem fognak lemondani, amíg van fizetőképes kereslet.

    • Rád gondoltam miközben írtam a posztot ;)

    • Ja és kérdésedre válaszolva az utolsó sor, az ÉVI 6-700 filmes gép rendelés hangzik szarul. Ez számomra azt jelenti, hogy már tényleg nem sok van hátra.

      • kesztió

        Azért ne hamarkodd el, mert a Leica M sohasem volt igazán tömegtermék, így kelet-európai aggyal elég nehéz megítélni, hogy most akkor a 6–700 darab az tényleg nagyon kevés vagy egyszerűen csak kevés.

        Amúgy, akinek van csöpp esze, tudod, mit használ, ha Leicásdit akar játszani celluloidon: Fed, Kijev, Zorkij… :D

  • Még ők maguk sem tudják, hogy mit akarnak, azt meg végképp nem, hogy mi lesz 10 év múlva, a piacot meg egy picit sem mozgatja meg a Leica fényképezőgép “részlege”. Majd a Canon, Nikon, stb. mérnökei megmutatják az irányvonalat. Emlékszem, évekkel ezelőtt azt ígérték (Leica), hogy tisztességesen megcsinálják az első, felhasználóbarát hibrid kamerát.
    Lett belőle valami? Semmi! :(

    • kesztió

      Hát pl. MILC vonalon azért finoman szólva nem a Canon mérnökei mutatták eddig az irányvonalat. A Nikon 1 mondjuk más, de azért ők sem a meghatározó elemei a piacnak, az ádáz dominanciaharc a Sony és Mikronégyharmad között zajlik épp.
      Az más dolog, hogy a tükrös gépeknél viszont a két nagy gyártó nem nagyon enged szóhoz jutni másokat. A nagy kérdés, hogy a MILC-ek várhatóan látványos technikai fejlődése és előnyei ÖNMAGUKBAN elegendőek lesznek-e a DSLR-piac szűkítéséhez. Én is azt mondanám, hogy ehhez 10 év reális határidő, de nálam, sőt, a Leica-vezérnél nagyobb jósok is fogtak már padlót ebben a doméniumban… :D

      • Gondolom kivárnak kicsit és felmérik a milcre hajazó igényeket. Olvastam régebben, hogy az előirányzott fejlesztésekre van bőven pénz, ezért mertem azt feltételezni, hogy előrébb tartanak a többieknél, bár az is igaz, hogy burkoltan ugyan, de a fuji is ezt állítja magáról az X-pro 1-re mutogatva.

        • kesztió

          Mármint a Leica?

          • Neeem! A canon.

          • kesztió

            Ha előrébb tartottak volna, azért ennek valami halvány jelei csak lettek volna, nemde? Amúgy imádom, amikor a marketingesek időt és ráfordítást nem kímélve befolyásolják, sőt, alakítják az igényeket évekig, akár évtizedekig, majd a stratégiai döntéseknél arra hivatkoznak, hogy „igen ám, de az igények”.

          • Áááá, ne is mondd, gőzük sincs arról, hogy mi kell egy aktív felhasználónak.