Félkezes DSLR működtetés hendikeppel élőknek

Xing Dawei feltaláló félkezes embereknek talált ki egy eszközt, amivel lehetőségük nyílik DSLR-rel fotózni.

Rengeteg ember van a világon, akiknek fél karjuk amputált, csak az USA-ban 88.000 ember éli mindennapjait részben vagy egészben amputált felső végtaggal. Elképzelhető, hogy nekik sem kell hamarosan lemondani a komolyabb fotózás élményéről. Eddig csak “egykezes” kompakt gépet vagy telefont használhattak, mivel ezek teszik lehetővé, hogy ugyanazzal a kézzel működtessük, mint amivel tartjuk. Nagyobb gépekkel azonban már nem volt ez kivitelezhető, egészen mostanáig, ugyanis Xing Dawei tudós és feltaláló kifejlesztette a z OHSnap vagy hosszabb nevén One-Hand Snap eszközt, melyet az objektívre felerősítve és a távkioldó csatlakozójába dugva egy kézzel is lehetőség nyílik a fotózásra. Igaz kényelmesen csak autofókusszal és fixobjektívvel, de ez is több, mint a semmi.

A találmány már megkapta a nívós Red Dot díjat is, de egyelőre csak ötlet/terv szinten létezik. Bízunk benne, hogy közösségi finanszírozás vagy egy gyártó közreműködése révén hamarosan bárki számára elérhetővé válik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ó, bárcsak ott tartana már a technika, hogy teszem azt akár 204 (kitobjektívvel együtt 274) grammos, 9,9 cm széles, azaz marékban elférő, ráadásul érintőképernyővel is felszerelt gépekkel is szóbajöhessen a „komolyabb” fotózás élménye. Ilyen kamerát nemhogy simán meg lehetne tartani fél kézzel, de talán a kezelése is könnyű lehetne az amputált karúak számára is.
    De mindjárt beleér a bilibe a kezem. Kiváló képminőségű, cserélhető objektíves masinát ilyen kis méretben legfeljebb ha a jövő században lesznek majd képesek előállítani…

    • Kesztió, nem szeretnél MILC témájú cikkeket írni a FotóSarok Blogra?

      • Megtisztelő, de sajnos ehhez nem vagyok elég jó, csak a szájam nagy. :D Amúgy, ha tényleg-tényleg komolyan gondoltad, Miklósi Lacával lenne szerencsésebb az együttműködés.

        • Tényleg komolyan gondoltam. Miklósi Lacával semmi probléma azt leszámítva, hogy konkurens blogot visz :)

          • Elsősorban két dolog hiányzik nagyon a dologhoz: idő és tesztelési lehetőség (Kolozsváron sokkal de sokkal nehezebb kölcsöngéphez jutni egy tesztelés erejéig). És abban, hogy időnként szemlézzem a 43rumors-t vagy a sonyalpharumors-t, nem tudom, mennyi fantáziát látsz, én nem sokat.

          • (de ha tényleg komolyan gondolod, március után még beszélhetünk a témáról. addig sajnos semmiképp.)

          • Rendben. Bármiről lehet szó tekintve hogy jelenleg semmi sincs e témában a blogon, a semminél meg minden több :) A többit priviben márciusban :)

          • OK.