John Künstler fotója várhatóan rekordot dönt

A világhírű fotóművész, Andreas Gursky gyerekkori barátja bankot robbanthat.

John Künstler, a híres fotóművész Háromszög című fotója 250.000 dolláros kikiáltási áron lesz megvásárolható a Sotherby’s januári aukcióján, így várhatóan meg fogja dönteni Gursky Rajna-fotójának rekordját. A kritikusokat már most lázba hozta az alkotás, műelemzéseikből szemezgettünk:

Peter Experte: “A művész a jó és a rossz egymás melletti létezését demonstrálta univerzumunkban. Klasszikus de mégis modern jin és jang ábrázolás, avagy minden gonoszban van egy kis jóság, és minden jóban van egy kis rossz. Künstler ismét zseniális kreativitásáról adott tanúbizonyságot”.

Hans Aniltiker: “Érezzük át a kép dinamikus egyensúlyát! A fehér és a fekete, a kicsi és a nagy, a közeli és a távoli, a sötét háttérben és világos háttérben. Háromszög kompozíciót látunk, melyet, ha ábrázolunk, nyílként mutat a semmibe, mely az örökkévalóságot szimbolizálja.”

Jozef Unglaub: “A kép a művész enyhe rasszizmusát, faji előítéleteit reprezentálja. A fallikus képi elemek alkalmazása annak a néphitnek próbál fricskát mutatni, miszerint a fekete férfiak nagyobb méretekkel vannak ellátva. Vélhetőleg a Family Guy című népszerű rajzfilmsorozat “Obama Monument” gagjéből vette az inspirációt. Ebből még botrány lesz, Seth Macfarlaine is rendszeresen bíróságra jár.”

A művész kommentárja: “…a kutyát szerettem volna sétáltatás közben lefotózni, de mire felemeltem az Iphone-t, kiszaladt a képből. Ellenben van egy rakás befizetetlen sárga csekkem, így a pénz jól fog jönni.”

A cikkről: a FotóSarok Blog szerzője a Kreatív írás című könyvet kapta Karácsonyra…és még csak az Előszót olvasta el…

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • ALion

    Ez kép? :-)

  • Nekem nagyon tetszik a fotó kellene is belőle egy falra akasztható eredeti (hol kell fizetni érte?), de a fallikus értelmezést nem tartom helyénvalónak. Egy ennyire szögletes, ráadásul durva, rücskös élű fallosz igencsak fájdalmassá tudna tenni egy egyébként örömteli együttlétet.

  • joc

    Tenyleg kiszaladhatott a kutya a kepbol.
    Van egy festo baratom. Egyszer megkerdezte tole egy ujsagiro, hogy MUVESZ UR mi a mondanivaloja ezzel a fotoval mit jelent mit feszeget ? ” Semmit csak festettem, mert kell a penz” Amikor mar hires vagy csinalhatsz ilyen hulladek fotokat amikbe majd a burzsuazia jol belemagyaraz mindenfele haromszogeket.
    Egy biztos. Nem ettol lett hires.

  • Javallanám, hogy keressetek rá a Művész Úrra és a három neves kritikusra a Google-ön. Nagyban hozzásegíthet a cikk mondanivalójának a megértéséhez (ha már a címkéket nem böngésztétek végig).

  • joci

    Rakarestem meg elolvasas elott, de nem talaltam semmi nyomat a munkassaganak.
    ertem mar miert.
    Ellenben nem kerdojeleztem meg az iras hitelesseget megelolegezve a bizalmat a blog irojanak. Nem szamitottam ezen az oldalon ilyen jellegu irasra.
    Mostmar nem hiszem el azt sem, hogy a sigma 24 105 a boltban van :)

    farkast kialtottal.

  • Sándor Végh

    Én is f*szán benyeltem… Egy facebook csoportban dobták fel először, ráadásul olyanban, ahol a cikk szerzője is tag :)

  • meow

    A legjobban a videó tetszik.