Újabb Canon MILC hírek

Nem lesz mifelénk EOS M2, jövőre lesz azonban EOS M3, illetve prosumer MILC is a Canonnál.

A DCWatch weboldal interjújában Masaya Maeda a Canon Japan ügyvezető igazgatója elárult egyet-s-mást a Canon MILC rendszeréről. Az egyik infó az, hogy az EOS M3 2014 második felében érkezhet a piacra mégpedig beépített elektronikus keresővel. Ez biztos népszerű húzás lenne, ugyanis sok fotós azért nem választja ezt a terméket, mert csak LCD-vel lehet fotózni vele, hacsak nem szerzünk be rá egy utángyártott, vakupapucsba illeszthető átnézeti keresőt.

A másik dolog amit említett nem más, mint új EF-M optikák érkezése jövő évben. Ez igencsak ráférne már az EOS M rendszerre, mert ugyan pitiáner áron kínálták a rendszert az USA-ban még a nyáron, de sokat nem lehet kezdeni vele, ha nincs hozzá megfelelő objektív park. Márpedig ma ezt lehet elmondani róla, miután a 18-55, és a fix 22mm-es kitobjektíveken kívül csak egy 11-22mm-es optika áll rendelkezésre hozzá, utóbbi ráadásul kérdéses, hogy itthon elérhető-e, a Canon Pro Dealereknél úgy látam csak rendelésre jön, és egyébként is úgy indult korábban, hogy csak Ázsiában lesz elérhető (ahogy a nemrég bejelentett EOS M2 is). Ergo teleobjektív EF-M bajonettel jelenleg nem létezik.

A harmadik dolog, amit elárult Masaya Maeda úr, az egy prosumer vagyis drágább és nagyobb tudású, profibb tükörnélküli cserélhető objektíves gépváz fejlesztése, amit a Canon jelenleg “megfontol”. Egy biztos szerinte, a jövőbeni Canon MILC vázaknál kiemelt szerepe lesz a video funkciónak.

A fenti hírekből én azt olvasom ki, hogy a Canon még mindig nem veszi túl komolyan a MILC üzletágat. Sokáig azt mondták, hogy nekik nem lesz ilyen gépük. Majd végül csak beálltak a sorba az EOS M-mel, de valljuk be az Olympus, a Sony és a Panasonic mögött sereghajtóként (karöltve a Nikonnal). Aztán kiderült, hogy a csatasorba szánt gépük a szegényes objektívpark és a vacak autofókusz miatt elvérzik. Ahelyett, hogy a Nikonhoz hasonlóan gyorsan kidobtak volna egy új fejlesztésű gépet (a Nikon 1 az elején meglehetősen gyorsan frissült, tán egy év sem telt el a J1 és a J2 bemutatása között), inkább kiadtak egy firmware frissítést, ami javított az AF teljesítményen, illetve féláron kezdték kiszórni a gépet az USA-ban. Az új EOS M2-t már úgy harangozták be, hogy kiemelkedően jó autofókusz sebessége lesz, de csak Ázsiában árulják, a MILC gépek legnagyobb (és igazán dübörgő) felvevőpiacán. Objektívek még mindig nincsenek a géphez. Kicsit amolyan mostohagyermek ez… Talán nem véletlenül, ha csak a környezetemből indulok ki, soha senkinek (mármint laikusoknak) nem jut eszébe MILC gépet venni, ha arra támadna igény, hogy valami minőségibb kamera legyen a családban. Bármelyik ismerősöm megkeres a kérdéssel, hogy szerintem milyen gépet vegyen, az mindig csak és kizárólag belépőszintű DSLR vázak és objektívek közti dilemmázást jelent. Ha azt mondom MILC, csak néznek, esetleg megnézik az árát, majd azt mondják, hogy nekik inkább DSLR kellene. És lehetetlen meggyőzni őket…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • „Ha azt mondom MILC, csak néznek, esetleg megnézik az árát, majd azt mondják, hogy nekik inkább DSLR kellene. És lehetetlen meggyőzni őket…”
    Pedig a Fotósarok webáruházának hihetetlenül gazdag és sokoldalú MILC-választéka igazán meggyőzhetné őket, nem? :P
    (Mos tényleg ne haragudj, na, nem akartam senkit sem bántani, de ezt a magas labdát te is lecsaptad volna a helyemben.)

    • Talan nem veletlenul? Leven h nincs ra igeny? Nikon 1 volt mikor megjelent…aztan par honap utan mar lassan a peneszt kellett torolgetni rola kutyanak se kellett.

      • Azt a csúnya P betűs márkanevet nem említeném, de azért egy-két csúcskategóriás Olympus vagy Fuji vázzal igazán megpróbálkozhattatok volna.

      • tom_67

        Egy jobb MILC áráért egy belépő szintű DSLR-t lehet venni és ezt az emberek többsége minőségi ugrásnak is tekinti – még akkor is ha adott esetben nincs így vagy sosem használja ki – , így a DSLR-t választja inkább. A magyar az nagyon árérzékeny piac, ha a MILC olcsóbb lesz mint a DSLR akkor az fog jobban fogyni. :)

  • Hobbi Gilda

    A fényképezőgépek egyre lassabban évülnek. Az újítás egyre gyorsabb. Ez az ellentmondás nem tudom hogyan fog feloldódni avagy lecsapódni. Már nem egy eladhatatlan milc van: Pentax, Nikon, Canon. Pedig nem régi a pályafutásuk. Kopnak a kompaktok a hétköznapokból a telefonok miatt. A tükrösek nagyok legtöbbször nem praktikusak. A jobb kompaktoknak és kisebb tükörnélkülieknek nyílik most tér, amik jó videó tudásúak is egyszerre. A tükrös láz fog csillapodni. Lehet igényt teremteni a milc-ekre, csak legyenek kicsik és ne a FF rendszer árazása ugrjon be róluk az embernek. A hirtelen haldoklását a milc-eknek pedig méret, ár, funkcióbeli lemaradás és objektív hiány miatt kell elszenvedni. A kistestű, nagy tudású és jól árasított milc-ek, amikre választékos az objektív kínálat, lehetnek még terjedőben a jövőben. De pont ilyen alig akad.