50 megapixeles gépet jelentett be a Hasselblad

A fényképezőgépek Rolls Royce-a új masinát jelentett be, ami új korszakot is hozhat a középformátumú gépek piacán.

A Hasselblad bejelentette, hogy a H5D vázához kiadnak egy 50 megapixel felbontású hátfalat, így ez a párosítás H5D-50c néven fog futni a palettán. A hír attól izgalmas, hogy ez lesz az első Hassy hátfal, ami szenzor tekintetében CCD helyett CMOS technológiát használ. A gyártó szerint ez számos jötékony hatást hoz magával, úgymint gyorsabb működés, hosszabb lehetséges záridő, magasabb ISO képességek, Multi-Shot üzemmód, továbbá a saját gyártású Phocus nevű szoftverükben fogja jelentősen javítani a Live Video szolgáltatást. Az kell mondjam ezek a képességek igencsak ráférnek már a középforumátumra, ugyanis a DSLR piac fejlődésének léptékét látva a középformátumban mondhatni picit megállt az idő (pl az ISO 800-1600 érték ott még top-nak számít). Oké, hogy ezek a kamerák alapvetően stúdiókörülmények közé valók, de miért kell, hogy így legyen? A filmes korszakban se volt kikötve ilyesmi.

Az új technológiában egyébként vélhetőleg szerepet játszott az a tény, hogy a Hassy eddig a Kodaktól vásárolta a CCD szenzorokat, ám a cég 2011-ben, felbomlása következtében eladta szenzorgyártó üzletágát, így a svéd gyártó kénytelen volt új beszállító után nézni. Ha azt nézzük, hogy az elmúlt időszakban elég szoros együttműködést alakítottak ki a Sonyval, meg azt, hogy még a Nikonnak is a Sony gyártja a jobb szenzorokat, nem tartom kizártnak, hogy az új H5D-50c gépben is Sony érzékelő “ketyeg” majd. Nomeg azt sem tartom kizártnak, hogy minden idők legdrágább középformátumú fényképezőgépe lesz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot