Belépőszintű DSLR-rel jön a Canon

De állítólag hamarosan itt a 7D Mark II is. Canon hírek következnek…

A canonrumors meglehetősen biztos információnak írja, hogy a Canon a jövő hónapban Tokyoban megrendezendő CP+ kiállításra új DSLR vázzal készül, mégpedig egy belépőszintűvel, melyet a 100D alá pozícionálnak. Megérkezik talán az 1200D? Annak már jó ideje meg kellett volna, ha azt nézzük, hogy a Nikon évente frissíti a D3x00 szériáját, a Canon 1100D pedig februárban lesz 3 éves.

Ugyanez a forrás azt is elárulta a Canonrumors számára, hogy a 2014-ben még két gépvázat be fog jelenteni a Canon, ebből az egyik mostmár tényleg a 7D Mark II lesz, a másikról viszont nem adtak információt, ahogyan a “rengeteg objektívről” sem, amik premierje szintén idénre várható.

Igazából azt nem tudom, hogy miért érezzük úgy sokan azt, mintha a Canon nem remekelne mostanság (külföldi oldalakon is olvasni olyan beszólásokat, miszerint jó lenne ha a Canon megmutatná már, hogy nem csak a selfie-gyártó gépek gyártásához ért). Pedig az 5D Mark III egy zseniális gép, 2012 márciusi. A 6D szintén szuperre sikeredett, 2012 szeptemberi. Az 1DX-et felesleges is minősítani, a világ legjobb gépei közé tartozik, 2011 októberi. 2013-ban kiadták a 70D-t ami visszaemelte a kétszámjegyű szériát a régi rangjára. Ennél a Nikon se tett többet, nagyjából hasonló időkben adta ki a szintén zseniális D800-at, a szintén szuperre sikeredett D600-at (bár néminemű problémák miatt ugye ki kellett adni egy D610-et, de az nem volt igazi fejlesztés, inkább csak hibajavítás). Az 1DX-szel nagyjából egykorú a D4. Ami többlet történt Nikonéknál az csupán annyi, hogy bejelentettek egy D4S fejlesztést, de az csak egy fejlesztés egyelőre és valószínű a Canonnál se kell sokat várni a válaszra, illetve a prémium-retro gép a Nikon Df az ami még megdobogtatta sok ember szívét. Lehet vitatkozni, hogy a Nikon szenzorok jobbak-e vagy sem, de a két gyártó továbbra is fej-fej mellett halad, szóval azt hiszem mi, vásárlók elk.rvultunk. Elkényeztettek minket a gyártók, és ha eltelik úgy egy fél év, hogy semmi egetverő dolog nem történik a fotótechnika világában, elkezdtünk károgni, hogy a gyártók se a régiek már. Bezzeg régen…amire én nem emlékezhetem, mert akkor még a csattogós pillangót tologattam. ;)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Igazad lehet az elk.rvulást illetően :)
    A 7D például hiába lesz idén már öt éves, szerintem van olyan jó gép, hogy egyáltalán nem létszükséglet a cseréje. Én évek óta használom és figyelve a technikai fejlődést, biztosan nem lesz olyan újdonság a Mark II-ben, amiért lecserélném és elvi szinten sem igazán hiányolok belőle semmit.
    A filmes időkben a profi és félprofi szegmensben 7-9 évente jött újabb verzió, talán elért oda a mai technika fejlettsége, hogy most sincs szükség gyakoribb váltásokra.