Bemutatta a Fuji a világ egyik legjobb MILC gépét

Íme a Fujifilm X-T1. A leggyorsabb AF, a legnagyobb és legélethűbb kereső, a leggyorsabb kártya. Leg-leg gépet dobott piacra a Fuji középkategóriás áron.

A pletykák révén már szinte mindent tudtunk a Fuji új MILC gépéről az X-T1-ről. Tudtuk hogy 16 megapixeles X-Trans szenort kap ez is, tudtuk, hogy időjárásálló szigeteléssel látják el és hogy tele lesz dedikált gombokkal. Most már azonban tudjuk azt is, hogy mire fel a DSLR formavilág. Az X-T1 kapta ugyanis a legnagyobb keresőt jelenleg a piacon, még a Canon 1DX optikai keresőjénél is nagyobb a Fujié. 0,77x nagyítású, 100%-os lefedettségű EVF dolgozik a gépben, mely 2,36 millió képponttal rendelkezik. Ez azonban nem minden. Az EVF kijelző lag vagyis késleltetési ideje csupán 0,005 másodperc, míg összehasonlításképpen a Fuji X-E2-é 0,05 az Olympus OM-D E-M1-é 0,029. Ennek jótékony hatását akkor fogjuk észrevenni ha gyorsan mozgó témát fotózunk, mert a kijelzőn nyoma sem lesz gyengébb teljesítményű kijelzők szaggatásának. Van még egy leg-leg-szerű adat is, ez pedig az EVF képfrissítési rátája. A Fuji X-T1-ben ez 54fps, összehasonlításképpen az X-E2 50fps, az Oly E-M1 60fps. Igen ám, de a Fuji X-T1 ezt az 54-es értéket gyenge fényben is megtartja, 1.6EV fényerősségnél is akár, míg ilyen körülmények között az Oly lefelezi 30fpsre, az X-E2 20fps-re a képfrissítést.

És még mindig nincs vége az EVF ajnározásának. Olyan dolgokra is odafigyelt a Fuji, hogy ha portré módban használjuk a gépet, elfordulnak az expozíciós értékek is a könnyen olvashatóság érdekében. Az EVF üzemmódokból is többfélét kapunk, nevezetesen az alábbiakat:

  • “Full” üzemmód: a kép faltól falig ér, fölötte-alatta az adatok
  • “Normal” üzemmód: a képnek fekete kerete van, hogy jól láthassuk a képszéleket, határokat
  • “Portrait” üzemmód: mint már fentebb említettem, az elfordított gépállsában az értékek is mozdulnak a képpel együtt
  • “Manual focus” üzemmód: osztott képernyős üzemmód, a főkép mellett kapunk egy fókuszellenőrző  képrészletet, mely a manuális fókuszálást segíti. Ez a képrészlet lehet digitális törőékes megoldás, vagy focus peaking, utóbbi esetében már nem csak fehérrel mutatja a Fuji az éles képrészleteket, hanem választhatunk vörös és kék élkiemelést is.
 
A gép mérete egyébként továbbra sem nagy, az X-Pro1 és az X-E2 között van. Ehhez a típushoz azonban már gyárilag kínálnak portrémarkolatot, amivel jelentősen növelhetünk a gép méretén és a súlyán is a dupla akksi miatt.
A gép autofókusz rendszere is megérdemel pár szót. Egyszerre használ kontrasztérzékelős és fázisérzékelős módot, vagyis gyors és pontos, ráadásul prediktív, ami azt jelenti, hogy mozgó téma esetén a mozgásirányból és sebességből kiszámolja a gép az exponáláskori fókusztávolságot. Így konyhanyelven szólva a gép nem követi a témát, hanem előre megjósolja hol lesz, ráadásul nem csak egyenletesen haladó témát tud kiszámolni, hanem figyelembe veszi a gyorsuló vagy lassuló tendenciát is. Ja és mindezt 8 kép/másodperc sebességgel fényképezi, ami azért valljuk be nem rossz teljesítmény. Az eredményt a Flickren is megnézhetitek. A gép a gyors sorozat ellenére is alkalmazkodik a fényviszonyokhoz gyorstüzelés közben, jóllehet a fehéregyensúlyhoz és a dinamikatartomány beállításhoz nem nyúl. Ha expozícióban is konstans sorozatot szeretnénk, válasszuk a manuál módot félautomata v. program üzemmód helyett.
Ebben a gépben is kapunk már beépített WiFi-t, így az okostelefonunkkal táblagépünnek is irányíthatjuk a gépet, megtekinthetjük és ha akarjuk letölthetjük a gépen lévő fotókat. Az LCD kijelző immár kihajtható, de nem forgatható, csak felfelé vagy lefelé tudjuk hajtogatni. A gépbe végül szimpla kártyafoglalat került, igaz a fotókon úgy néz ki, mintha dupla lenne, de valójában egy darab SD kártya megy bele, abból viszont a digitális gépek közül elsőként fogadja a gyors (és drága) UHS-II szabványú kártyákat.
Néhány szó a specifikációkról: leggyorsabb záridő 1/4000s, vakuszinkron idő 1/180s, ISO tartomány: natív 200-6400, ISO kiterjesztés csak JPEG módban érhető el, ekkor 100-51200. A gépben beépített vaku nincs, de jár hozzá egy felcsattintható vaku. Az alábbi táblázat mutatja a jelenleg elérhető, és a hamarosan érkező XF obektívek listáját:
A jelölésekről pedig annyit, hogy a T a gép nevében “tough” és “trust” vagyis szabadfordításban kemény és megbízható jelentésekkel bír. A WR jelölés az objektíveknél pedig a Weather Resistant, vagyis az időjárásálló kialakítást mutatja.
Az X-T1 1300 dolláros áron kerül a boltokba az USA-ban, vagyis az ára az X-E2 és az X-Pro1 között van, ahogy ígérték.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Statikus témára a beharangozott 0,08 másodperces autofókusz-késleltetés valóban nagyon gyors, de azért nem a leggyorsabb: más tükörnélküli gyártók vázai megfelelő objektívekkel 0,07 mp-et vagy még annál jobbat is tudnak.
    A lényeg természetesen a fejlett követő (sőt, prediktív) élességállításon van, mert ez az, ahol még gyengélkednek a tükörnélküliek, és simán el tudom képzelni, hogy a Fuji itt most tényleg nagyot dobott. Persze várjuk ki a teszteket.

  • bestboy

    Kár hogy nem tudnak lepattanni arról a r…..ohadt SD kártyáról, pedig nagyon ígéretes.

  • tom_67

    Elolvastam a dpreview első benyomás cikkét, elég jónak ígérkezik.
    Itt egy album vele készült képekkel:
    http://www.flickr.com/photos/25805910@N05/sets/72157640153273116/

  • Ezek után az X-Pro 1-nek befellegzett…

    • Az igazság az, hogy annak már az X-E2 megjelenésekor befellegzett. Csak az veszi, aki ragaszkodik az optikai keresőhöz. Persze nem lesz ez mindig így, év végén állítólag bemutatnak egy X-Pro2-t jövő év eleji megjelenéssel.