Bemutatták: Fujinon 56mm f/1.2 objektív, Fujifilm X100s Black fényképezőgép

Ahogy a pletykák már előre megjósolták, ma bemutatta a Fuji az X-rendszerhez való fényerős portréobjektívét, az X100s limitált szériájú kiadását, meg még egy-két FinePix kamerát. Közzé tettek továbbá egy objektív roadmapet is.

A Fujifilm X-rendszerének egyik legizgalmasabb objektíve lehet a ma bemutatott Fujinon XF 56mm f/1.2 R optika. Mivel a cserélhető objektíves X-vázakban APS-C méretű szenzort találunk, így az 1,5-ös szorzó miatt ez egy ekvivalens 85mm f/1.2 objektív, tehát már portré kategória. A gyártó szerint azonban a mérete egy ugyanilyen kategóriájú fullframe objektívnél kevesebb, mint a fele…meg az ára is. Az USA-ban 1000 dolláros áron van lehetőség az előrendelésre. Az optika 11 lencséből áll 8 csoportban, melyből kettő extraalacsony szórású lencsetag, egy duplaoldalú aszférikus, továbbá négy tag konvex felülete néz a tárgy felé, ami csökkenti a kromatikus és szférikus aberrációt. A gyártó szerint teljesen nyitott rekeszen is kiváló képminőséget kapunk. Az obi belső fókusszal rendelkezik, így a frontlencse nem mozog fókuszáláskor.

Az első tesztfotó Nathan Elsontól az Instagramján:

A közzétett roadmap szerint az egyre tekintélyesebb méretű XF objektív parkhoz további érdekes lencsék is csatlakozni fognak hamarosan. Idén várhatunk még egy 16mm körüli fix nagylátót nagy fényerővel, a zoomok között jön egy 50-140/2.8 stabilizátorral, egy tetszetős 16-55/2.8 stabis alapobi, ami azért érdekes, mert a jelenlegi 18-55/2.8-4 OIS is elég jó minőségű. Ezeken kívül egy nagytelét is látni fogunk még ez év végén jövő év elején, illetve egy 18-135/3.5-5.6 OIS utazózoomot kb fél év múlva. A Fujira is gyártó Carl Zeiss sem marad tétlen, idén a meglévő 12 és 32mm-es Touit obik mellé jönni fog még egy 50/2.8-as is…de miért 2.8-as? Ébresztő Zeiss!!!

A Fujinál napvilágra került az ezüst színű X100S limitált szériájú tesója is X100S Black Edition névvel. Az ára végül 1300 dollár lett, így csontra ugyanannyi, mint a nem limitált szériájú X100S.  A két gép specifikációja egyébként mindenben megegyezik.

Volt még egy érdekes bejelentés a Fujinál, ez pedig a Fujifilm FinePix S1 ultrazoom bridge gép. Egyrészt az 50x-es zoomja se piskóta, ekvivalens 24mm – 1200mm a gyújtótávolsága, de ami érdekesebb az az, hogy talán ez az első bridge gép, ami időjárásálló kivitelt kapott.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    A Fuji kezd az egyik legjobban komolyan vehető MILC rendszer lenni eddig.
    Bár biztos nem fogok ilyet venni egy darabig, de jónak tűnik. APS-C, jó optikák, nagyon szép kivitelezés. Ha Full Frame-ben csinálnának hasonlót, jó áron, az lenne tuti, bár gondolom hogy az már inkább Nikon Df és Leica árban lenne.