Canon szabadalom: Automatikus AF-finomhangolás

A japán Egami oldal egy érdekes Canon szabadalomra figyelt fel. Örökre megoldódik végre a back- és frontfókusz jelenség?

A szabadalmakat figyelgető és nyilvánosságra hozó Egami oldal lett figyelmes a Canon legújabb levédett technológiájára, mely “Automated AF Microadjustment” néven fut. AF finomhangolást eddig is találhattunk az újabb Canon gépvázakban, de ezzel a felhasználónak kellett veződnie, ha valamelyik objektíve back- vagy frontfocus jelenséget produkált.

Az új technológia szerint (ha jól veszem ki az automatán fordított szövegből) a gépváz a fázisdetekciós autofókusz módszert a kontraszt-érzékelős módszerrel ellenőrzi, így a felhasználó beavatkozása nélkül is rendszeresen el tudja végezni az AF finomhangolást.

Kíváncsi vagyok ezt mikor vezetik be…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Azért az eszed megáll, hogy milyen triviális dolgokat képesek szabadalomként levédeni a gyártók. Ideje lenne alapjában újragondolni az egész szabadalmi rendszert, mert ez így nem a fejlődés motorja, hanem a kerékkötője.

    Amúgy a módszer szerintem egy kicsit fordítva működik: nem a fázisos élességállítást „ellenőrzik” le kontrasztvizsgálattal, hiszen ÖNMAGÁBAN a kontraszt kiértékelése nem nyújt semmiféle információt. Hanem kontrasztdetektálásos élességállítást hajtanak végre és pontosan megnézik, hogy EHHEZ KÉPEST mennyit tévedett volna a fázisdetektor.