Fekete-fehér szenzoros fullframe-et ad ki a Sony

…legalábbis a Sonyval foglalkozó pletykaoldal szerint a gyártó a Leica nyomdokaiba lép. Pontosabban azon halad tovább.

A Sony A7 fullframe MILC gépet eddig is a szegény(?) ember Leicájaként emlegették. Azért a kérdőjel, mert a Sony gépe is cirka félmillió Forintba kerül az USA-ban, vagy akár jócskán fölötte, attól függően, hogy melyik verziót választjuk és milyen objektívet csatolunk hozzá. Ehhez képest mondjuk a Leica M kétszer-háromszor ennyibe kerül. Utóbbi gyártó lépte meg nemrégiben a Leica M Monochrom változatú távmérős gépet, mely csak fekete-fehér képet tud készíteni, színes képere egyáltalán nincs lehetőség. Ennek több előnye is van, egyrészt élesebb lesz a képünk, hiszen a Bayer-szűrő vagyis a színszűrő elhagyása miatt minden egyed pixel képet rögzít a szenzoron, nincs interpoláció. Nem csak az élességre van ez jó hatással, hanem a dinamikatartományra és a képzajra is.

A hírek szerint ezen a vonalon próbál a Sony is továbbhaladni, ugyanis a közeljövőben egy ugyanilyen fekete-fehér szenzoros gépet szándékoznak piacra dobni, aminek fullframe méretű szenzora lesz. Hogy pontosan mikor? Állítólag egy éven belül. Ezt az infót a sonyalpharumors.com weboldal “majdnem biztos” kategóriába sorolta.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • gutmann

    Nyissunk piacot, főleg ha nem hozzátenni hanem elvenni kell a gépből, extra profit reményében.

    • Igy is lehet nezni a dolgot de nem hinnem hogy ez vezerli a gyartot. Persze fontos a profit de a profit ugy jon ha szebbet jobbat kulonlegesebbet alkotunk mint masok. Te nem igy gondolkodnal ha gyarto lennel? Nem ezert tartanal kutatas-fejlesztes reszleget sokmillio dollarral megtamogatva hogy probaljon mindig jobbat es jobbat kifejleszteni? Ez a realisabb vagy az hogy vegyunk ki belole es adjuk dragabban? Utobbi kicsit amolyan magyaros negativ hozzaallas.

      • gutmann

        Javarészt igazad van. Amit azért hiszek hogy minden kereslet ebben a műfajban gerjesztet, vagy egy másik cég által gerjesztett hullámra felkapaszkodás kísérlete, ki kell ezeket mondani. Még ha oly sok pénzt is ölnek a fotográfia újra feltalálásába.

      • ss26

        Gyártásban dolgozok, a mai vezéreket nem az motiválja, hogy állítsunk elő valami újat, hanem hogy az előírt éves növekedést hogy hozzuk össze. Ez a nem mindegy…

  • Szerintem elég problémás ez a megközelítés. Igaz ugyan, hogy a fekete-fehér szenzor jobb zajviselkedéssel és dinamikatartománnyal rendelkezik és a moiré csökken (vigyázat, itt sem tűnik el teljesen!), de az utómunka folyamán kamatostól elveszíthetjük ezt a nyereséget, ugyanis színinformáció hiányában sokkal nehezebb a kész kép gradációját manipulálni. Így például kénytelenek vagyunk a régi szép idők mintájára „fizikailag” sárga vagy narancssárga szűrőt használni, ha a szép felhőket akarjuk kihangsúlyozni a kék ég mélyítésével.
    A járható utat szerintem alapvetően más irányban kell keresni. A Bayer színszűrő elhagyására pillanatnyilag két ígéretes kísérlet is van, egyik a – még mindig gyermekbetegségekkel küszködő – Foveon-típusú szenzorok továbbfejlesztése, a másik egy Panasonic-szabadalom, a törőékes (color splitting) érzékelő. Sajnos mostanában egyikről sem hallani túl sokat…