MILC körkép: fekete Fuji X100s, XF 56/1.2 objektív, kihajtható EVF

Egyre érdekesebb dolgokkal rukkolnak elő a MILC piacon. Persze ez eddig is így volt, csak mi tojtunk rá…

Töredelmes vallomással tartomozom a Kedves Blogolvasóknak: eleddig csúnyán hanyagoltuk a MILC gépeket. Bár a legnépszerűbbekkel, vagy inkább úgy mondanám azokkal, amik a legtöbb fotós szívét megdobogtatják (mint pl a Fuji retro masinái, vagy a Sony fullframe szenzoros MILC-ei), azért némileg foglalkoztunk.

De új év, új remények, 2014 első posztja stílszerűen szóljon hát MILC-ekről, és mostantól igyekszünk jobban odafigyelni erre a szegmensre. Ebben van olvasói nyomás is (igaz kesztió? ;) ), és benne van némi önös érdek is, merthogy jelen blog írója épp várja első MILC gépének érkezését. Ha megjön, lesz meglepi cikk is, olyan amit már sokan várnak.

De lássuk a híreket:

Limitált szériás Fuji

Január 6-án Fuji bejelentés lesz, erről szólnak a pletykák. Az egyik – vélhetőleg – bemutatásra kerülő cucc a népszerű Fujifilm X100S limitált szériájú, fekete verziója, szép díszdobozban. Ez ugyan nem MILC gép, mert nem cserélhető az objektíve, de a könnyebbség kedvéért soroljuk ide. A pletykák szerint limitált széria ide vagy oda, nem lesz drágább, mint a normál, ezüst színű X100S, ami azért furcsa, mert elődje az X100 is rendelkezett limitált szériájú fekete verzióval, ami sokkal drágább volt az alapverziónál. Ld. alábbi képen:

Fényerős alap-/portréobi Fujihoz

Ugyanezen a napon (mármint január 6-án) vélhetőleg bemutatja a cég az új XF objektívüket is, a Fujinon XF 56mm f/1.2 optikát, melyet az X-Pro, X-E, X-M és X-A gépekre csavarhatunk fel. Mivel ezek a gépek APS-C szenzorosak, így 1,516-os szorzóval kell számolnunk, vagyis az említett obi ekvivalens 85mm-es lesz. Árról egyelőre nem tudni, de a Fuji egyik objektíve sincs 300ezer Forint felett, így vélhetőleg ez sem fog sokkal többe kerülni, ellenben mondjuk a Canon 85mm f/1.2 630ezer forintos árával. Oké biztos nem egy kategória, de árban is a fele.

Nem lesz X-Pro2 mostanság

A Fuji-híreket figyelő emberkék szerint nem lesz mostanásg X-Pro 2 váz, ugyanis ahhoz valami komoly technikai fejlesztést akar eszközölni a Fuji, hogy a gép megmaradhasson zászlóshajónak a kínálatban. Ez pedig egyelőre még nem áll rendelkezésre (vagy legalábbis nem sorozatkész formában). Addig az X-Pro 1 marad a legdrágább Fuji MILC, azonban az eggyel kisebb kategóriájú, de frissebb kiadású X-E2 néhány dologban (pl autofókusz, képminőség) már jobb nála.

Kihajtható EVF a Samsung NX30-ban

Érdekes koncepcióval rukkolt elő a Samsung. Eddig csak kihajtható LCD-t ismertünk, hiszen az optikai keresőket a pentatükrös/pentaprizmás rendszerek miatt nem lehetett mozgatni. Ha ezekbe akartunk más szögből betekinteni, ún. szögkeresőt kellett használnunk, ami a földön kúszó-mászó makrofotósok kedvel eszköze volt. Az EVF-ek, vagyis az elektronikus keresők terjedésével úgy tűnik a Samsungnak jutott először eszébe, hogy a gép “célzókája” már nem kell, hogy fix legyen, így az új NX30-ba már kihajtható keresőt építettek, így mellőzhetjük a szögkereső használatát.

A gép egyébként 20 megapixeles APS-C szenzorral szerelt, 3″ méretű kihajtható, forgatható, érintőképes LCD-vel bír, 9fps sorozat, max 51200-as ISO, NFC + WiFi kapcsolat, 1/8000s leggyorsabb záridő és még néhány fancy újdonság lelhető fel benne, úgymint Dropbox app, Samsung Smart Camera app, mely révén telefonról és tabletről is vezérelhetjuk. Elődjéhez képest több fizikai gombot is kapott, továbbá a géppel együtt bemutattak egy érdekes objektívet is, a Samsung 16-50mm f/2-2.8 OIS optikát, vagyis egy nagyon jó fényerővel és stabilizátorral rendelkező alapobit.

Samsung Galaxy Camera 2

Nem tétlenkedett a Samu, bemutatták a Galaxy Camera új változatát is stabilizált 21-szeres zoomobjektívvel, 23mm-es ekvivalens nagylátó végállással, f/2.8 – f/5.9-es fényerővel. Oké ez sem MILC, de ide vettük, hamár Samsungról volt szó. A 16 megapixeles gépen Android Jelly Bean fut, legmagasabb ISO értéke 3200, a belső tárhelye 8Gb (ebből 2,8Gb a user memory), de microSD kártyával 64Gb-ig bővíthetjük. Videó terén a max a 30fps FullHD, kapcsolatok terén nincs szégyenkezni valója a gépnek, találunk benne WiFit, GPS-t, Bluetooth-t, NFC-t. Formátumok között viszont továbbra se keressünk RAW-t, a gép csak JPEG-ben tud fotózni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot