AF-es objektívekkel készül a Samyang

Na ez az a hír, amit legmerészebb álmaimban se gondoltam volna. Pedig tök logikus…

Az a pletyka szivárgott ki, hogy napokon belül bejelenti a Samyang, miszerint autofókuszos objektíveket fognak gyártani a jövőben. Ez kb olyan mellbevágó hír volt nálam, mintha azt hallottam volna, hogy egy magyar síző 7. helyet ér el a Téli Olimpián, és lenyomja az osztrákokat! ;)

A Samyang talán a legfiatalabb szereplő az objektívek piacán, de olcsósága és kiváló minősége miatt hamar népszerű lett. Nagyon jó (de persze nem kiemelkedő) a képminősége, pláne az árához képest, az építési minőség miatt pedig egyáltalán nem lehet panasz ezekre az optikákra. Mindegyik fém és üveg, masszív, precízen használható. A Samyang márka koreai, de náluk is dívik a jól bevált kínai szokás: ha egy konténernyit rendelsz valamiből, örömmel ráírják a saját márkanevedet. Így lehetésges az, hogy a Samyang optikák egy része kapható a piacon Walimex, Bower, Rokinon, Falcon Eyes, Vivitar, ProOptic, Opteka, Polar és a bánat tudja még milyen neveken.

A cég politikája, hogy különleges fixobjektíveket dob piacra, amolyan “minden fotós álma” típusokat, ráadásul megfizethető áron. Így lett nekik 8mm halszem, 14mm f/2.8 ultranagylátó, 85mm f/1.4, 35mm f/1.4, 24mm f/1.4, 24mm Tilt-Shift stb. Mind-mind olyan objektív, ami Canon vagy Nikon márkanévvel többszázezerbe kerül, Samyang névvel viszont 200ezer Ft alattiak, sőt egynémelyik még 100ezer forint alatt is kapható, ha más nem használtan.

A lényeg az, hogy ezek az objektívek leginkább azért nem nyomták le a piacon, de úgy rendesen, mert mindegyik manuális. Manuális a fókusz, manuális a rekeszgyűrű, az obi és a váz között semmilyen elektronikai kapcsolat, kommunikáció nincs. Egy idő után kiadtak egy chipes változatot néhány típusból (de csak Nikon véggel), ami fókuszvisszajelzést biztosít a felhasználónak, vagyis az élességállítás ugyanúgy manuális, de a váz legalább visszajelez, ha élesre állítottuk az optikát.

A  manuális élességállítás miatt a Samyang inkább a videósok kedvence lett. Nekem személy szerint egy 8 millis halszem volt anno, ekkora látószögnél nem igazán kellett az élességállítással foglalkozni, de egy 85mm f/1.4-nél már nem mindegy.

Na ez a szituáció az, amit fenekestül fel fog forgatni az új helyzet, ha a Samyang valóban autofókuszos optikákkal fog előrukkolni. Megteheti, hiszen a Sigma és a Tamron valljuk be szintet lépett, mind minőségben, mind árban, így űr támadt mögöttük, és ezt a piaci rést kívánja a Samyang vélhetőleg befoltozni. Megfizethető árú, közepes minőségű objektívek Canonra, Nikonra, Sonyra, Pentaxra stb. Azt a közepes minőséget inkább felső-középnek mondanám, mert képminőségben és tudásban messze lekörözik a kitobjektíveket.

A cég új logóval is előáll majd.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • AtiGB

    Ez tényleg mellbevágó, de mindenképpen örvendetes hír. Mint ahogy az is, hogy van egy magyar síelő: Miklós Edit, aki lenyomta a fél világot, és 7. lett. :)

  • scarbantia

    Hát ez nagyon izgi! :) Persze gyanítom, hogy elektronika terén egy darabig ott lesznek, ahol korábban a Sigma. De ha ultrahangos AF kerül bele, és jó árban marad, akkor azért jó lesz ez. Egy ideig a 35/1.4-üket nézegettem, de aztán Sigma lett belőle. Amúgy nagy részük igen jó minőségű rajzolattal van, a 35-ös is közel van a Canon L-eséhez, a 14mm-es meg még jobb is.
    Nagyon remélem, hogy ez (meg a Sigma, Tamron előrelépése) a Canont is készteti arra, hogy felújítsa a nagy fényerejű L-es fix sorozatát!

  • Na, akkor ezzel a képminőséggel az a helyzet, hogy….
    Ha igaz a hír, akkor a cég számíthat rám, mert biztos, hogy veszek egy 35 1,4-est.
    És, ha ez bekövetkezik, készítek majd a canon 1,4L-es obival néhány képet ill. a samyang objektívvel is, azonos rekesz ill. záridő felhasználásával persze. Egyikőtök sem fogja “műszer” nélkül kiokoskodni, hogy melyik felvételt rajzolta a canon és melyiket a samyang. Erre mérget vehettek.

  • npt

    A képminőség a legtöbbnél pont, hogy kiemelkedő, nem csak “jó”. Automatizáltság hiánya miatt ennyire olcsó, a legtöbb gyárit élességben lenyomják. A képi világról ne beszéljünk, mert az már szubjektív :)

  • Mike

    Kíváncsi leszek a motor hangjára.. :)