Facebookozol vagy fejlődsz?

Egyre inkább méregnek érzem a Facebookot, pedig jómagam is napi szinten használom. Nem mehet ez így tovább!

Legutóbb csak úgy ömlött a médiából az esztergomi középiskola híre, ahol az osztály 90%-a megbukott félévkor. Lehet, hogy a tanár hibája, lehet hogy a diák tojik az egészre, ez előbb-utóbb kiderül, de az egyik tévéinterjúban megkérdezték az egyik diáklányt, hogy hogyan látja a helyzetet. A válasz az volt:

“Ezek állandóan Facebookoznak, semmi mást nem tudnak csinálni, nem lehet beszélgetni velük semmi másról, egész nap a Facebookon lógnak”.

Feltételezem órán is, otthon tanulás helyett is, hát persze hogy megbuknak.

Fotós vagy? Facebookozol? Nehogy úgy járj, mint a fenti iskolások! Azt gondolod megfér egymás mellett a kettő? Meglehet, de az is lehet hogy tévedsz. Hogy csak úgy tűnik, mintha, de közben észre sem veszed, hogy nem fejlődsz, csak gurul a szekér – ha gurul -, futószalagon jönnek a munkák, az esküvők, a rendezvények, hozod a kötelezőt, a Facebookon meg már egy kisebb falunyi fotós havert szedtél össze. Minden témát kiveséztek, hogy melyik kolléga mennyire béna, hogy ki az ász, hogy milyen új gépet mutatott be a Canon/Nikon, hogy milyen problémás megrendelővel hozott össze a sors, hogy megint lenyúlták egy fotódat, vagy hogy milyen szép modellt találtál a neten.

Magamon veszem észre, hogy ez bizony probléma. Irdatlan mennyiségű időt el tud venni a Facebook az ember idejéből, életéből, értékes időt, amit fejlődésre, tanulásra, alkotásra lehetne használni. Sőt kellene használni. Az ember viszont hajlamos belemagyarázni, hogy dehát itt tartom a kapcsolatot az ismerősökkel, innen jön a munkák egy része, fel vagyok iratkozva egy rakás oldalra, ahonnan inspiratív fotók jönnek nap mint nap stb. Meglehet, de biztos vagyok benne, hogy azokat a munkákat napi 5-10 perc Facebookozással is be tudnád gyűjteni, és nincs okod rá, hogy órákat böngéssz, dumcsizzál olyan ismerősökkel, akik 80%-át élőben még sosem láttad. Az inspiratív fotókat is be lehet gyűjteni ennél hatékonyabban, pl. ha 500px-et, 1x.com-ot vagy bármi mást nézel, ahol nem az ismerősök/ismeretlenek csivitelése közé van beágyazva egy-egy inspiráló fotó.

Ezt a napi szinten több órányi elfecsérelt időt inkább fordítsd a maradék 20% ismerősre, akiket Facebookon kívül is ismersz, és fordítsd gyakorlásra, csinálj saját projekteket, amiből tanulni lehet, amiből tapasztalatot lehet szerezni, ami frissen tart. Ettől leszel jobb, ha jobb leszel jobban felfigyelnek rád, ha jobban felfigyelnek rád több munkád lesz. Ilyen egyszerű. Csak vedd ki a facebook.com-ot a kezdőlapok közül a böngészőben…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Mr. X

    Ezzel én úgy vagyok, hogy akár szívesen Doulingo-znék is, mert milyen jó játszva nyelvet tanulni, de mire hazaérek, már semmi fizikai, szellemi, lelki erőm, és marad a semmittevés :D