Halódik a PocketWizard

Legalábbis a jelek ezt mutatják. Talán nem véletlenül.

A napokban röppent fel a hír, hogy a PocketWizardot gyártó LPA Design nevű cég több mint 20 alkalmazottjától vált meg, ami azért fura mert a PW-nál összesen dolgoztak 50-en. Ezen kívül a cég megszünetette partneri viszonyát egy marketing és sales ügynökséggel, akivel 18 éve dolgozott együtt. Az elnök szerint szeretnének csak a fejlesztére koncentrálni. A kirúgásokat annyira nem verték nagy dobra, de a közösségi site-okon meglehetősen sok alkalmazott tett ki befejező dátumot az LPA Design vagy a PocketWizard mellé a “Munkahelyek” szekcióban (többek közt Dave Schmidt a cég alelnöke, aki szabadúszó fotósként dolgozik tovább), főként marketingesek, salesek, designerek és tech supportosok vannak közöttük. Napokig a cég vevőszolgálata is elérhetetlen volt telefonon.

A cég vezetője a rossz eladási statisztikákat és a nehezen talpra álló gazdasági környezetet jelölte meg inkokként, de valójában mind tudjuk, hogy a kínai rádiós kioldók lazán lenyomták a méregdrága amerikai PocketWizardot. A kínai cuccok olcsóbbak, megbízhatóan (sőt talán a PW-nál is megbízhatóbban) működnek és egynémelyik már tudásban, funkciókban is lekörözte a PW-t.

Az amerikai cégnek volt ugyan egy gyengusz próbálkozása a fapadosnak szánt PlusX kioldóval, de nem arattak nagy sikert, mert ez is drága ahhoz képest amit tud. Ugyanis szépen működik ultranagy, 500m-es hatótávval, de a formaterve vacak, a kapcsolói nem sikerültek túl jól és ezen sincs vakupapucs, vagyis a vakukhoz vezetékkel kell kötni. Emiatt a PlusX ahelyett, hogy megszorongatta volna a kínai konkurenciát – ha más nem az USA-ban – inkább csak egy kedvező árú bővítési lehetőség lett a jelenlegi PocketWizard tulajoknak.

Egy pár manuális PocketWizard kioldó itthon kb 60-80.000 Ft, egy pár TTL PocketWizard kb. 130.000 Ft, zónakontrollal 150.000. Ehhez képest egy pár jó minőségű manuális kínai kioldó kb 12-15.000 Ft (Yongnuo, Pixel), egy pár TTL kínai kioldó kb 35.000 Ft, “zónakontrollos” vagy csoportokat kezelő vezió pedig kb 50.000 Ft. Ezzel nem igazán lehet versenyezni még úgy sem, hogy a PocketWizard technológiáját több neves stúdiótechnika gyártó is beépítette a rendszerébe: a Sekonic olyan fénymérőt készített, ami méréshez elsüti rádiójellel a vakukat és a fénymérő érintőképernyőjént tudjuk állítani a vakukat, továbbá a Profoto és a Bowens is épített PW vevőt egyes vakutípusaiba. De sajnos ez nem elég már.

Szerintetek főnixként támad fel a Pocket Wizard az átalakítások után, vagy végképp búcsút inthetünk a lengendás, egykor piacvezető rádiós vakukioldó márkának?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Groggerer

    Hol ezzel a gond?

    • Egy nagynevű, egykoron piacvezető céget látni tönkremenni sosem szívderítő dolog.

      • gutmann

        Túlárazták magukat, és ezt a “kínaiak” megérezték, nagy rés mutatkozott a bekerülés és a piaci ár között, rá is mentek szépen .

  • tom_67

    Ez a kapitalizmus. Nem versenyképes, kihullik.
    Amúgy valamilyen szinten megmarad szerintem mert a komoly stúdiók nem biztos hogy Yongnuo-ra váltanak.