Teszt: Weye Feye – WiFi kapcsolat minden kamerához

A cím nem túlzás, ugyanis a Weye Feye nem ígér kevesebbet, mint hogy a legújabb gépekben már megtalálható wifis csatlakozást minden digitális fényképezőgéppel elérhetővé teszi, legyen az régi vagy új. Azért van “apróbetű”, de így is tetszetős kis szerkezet.

A kütyüt piacra dobó cég szeret játszani a fonetikus kiejtéssel. A francia cég neve XSories (ejtsd “ekszesszoriz”, mint tartozékok angolul, merthogy jórészt kameratartozékokat gyártanak), a most tárgyalt kütyü neve pedig Weye Feye (ejtsd “vájfáj”, ugyanígy ejtik az angolok a WiFi-t is). Ebből két verzió létezik, a “sima” Weye Feye az alapverzió, és a Weye Feye S a másik típus. Lássuk mik is ezek?

A készülék gyakorlatilag egy WiFi-adapter, mely hasonlóan működik, mint az újabb fényképezőgépekbe beépített WiFi csatlakozás, csak ez USB kábellel köthető össze a gépvázzal. A gyártó kiadott hozzá egy appot (pontosabban kettőt, de erről majd később), melyet Android/iOS okostelefonra vagy tabletre letöltve összeköthetjük azt a fényképezőgépünkkel. Ezután két lehetőségünk van:

  1. vezérelhetjük a gépet vagyis LiveView segítéségével láthatjuk, amit a gép lát, érintéssel fókuszálhatunk, állíthatjuk az expozíciós paramétereket, fehéregyensúlyt és persze exponálhatunk
  2. visszanézhetjük a kártyán lévő képeket, videókat, akár RAW fotókat is, elmenthetjük őket az okostelefonra, tabletre további megosztáshoz

Itt jön egy kis csavar a történetben, ugyanis a két Weye Feye típus különbözik egymástól, míg az alapverzió tudja mindkét funkciót, addig a Weye Feye S csak a képek visszanézésére és mentésére alkalmas, ráadásul ehhez az S-jelzésű appot kell letölteni. Erre nem (csak) azért van szükség, hogy árban differenciálják a két készüléket, hanem azért, mert az alaptípus a teljeskörű vezérelhetőséggel csak Canon és Nikon gépekkel kompatibilis. Ezek közül viszont egészen sokkal, de nem minddel egyformán, ezért vásárlás előtt érdemes átbogarászni a kompatibilitási táblázatot a gyártó honlapján. Ezzel szemben a Weye Feye S-re azt írja a gyártó, hogy “kompatibilis a legtöbb DSLR-rel, hibrid és kompakt géppel”, ráadásul azt is írják, hogy nem csak visszanézni lehet az elkészült fotókat, hanem exponálni is lehet vele, de a paramétereket állítani nem tudjuk.

Jelentem nálam az alapverzió járt, ami a Canon 6D-vel tökéletesen működött, a Fujifilm X-E1 vázammal viszont egyáltalán nem sikerült működésre bírni, még a Weye Feye S app letöltésével sem. Elképzelhető, hogy nem elég az app-csere ehhez, hanem az alapverziójú készüléket is le kell cserélni az S-jelűre. De az is elképzelhető, hogy a Fujival egyáltalán nem kompatiblis, ugyanis a gépbe dugva az USB-kábelt, a Fuji kijelzője elsötétül és annyit ír ki “USB”, ami nem sok jót sejtet. A gyártó viszont azzal magyarázza a Weye Feye S szélesebb kompatibilitását, hogy a gépvázat és a benne lévő kártyát olyan adathordozóként kezeli, mint egy pendrive-ot vagy egy kártyaolvasóban lévő memóriakártyát (végső soron külső meghajtó), ez pedig minden digitális géppel lehetséges, míg a komolyabb vezérléshez már az egyes gépvázak fejlesztőknek szánt API kulcsára van szükség, és ennek segítségével lehet leprogramozni a működtető szoftvert. Ez utóbbi pedig csak egyes Canon és Nikon gépekkel valósult meg eddig.

Node nézzük azt, ami működik, merthogy az nagyon jól működik. A Canon 6D esetében azt kell mondjam, jobban mint a Canon saját wifi szolgáltatása.

Ugyanis a Canonnál a saját wifi-szolgáltatásukat használva a következőképp néz ki a történet: aktiválni kell a gépvázban a wifit, ha még sosem tettük eddig, akkor be kell állítani a paramétereket, úgymint titkosítás, jelszó, automatikus vagy manuális csatlakozás, gép neve a hálózaton stb. Ha ez megvan, az okostelefonunkkal fel kell keresni a meglévő wifi-hálózatokat, és csatlakozni a Canon által generáltra, ha ez is megvan, el kell indítani az EOS Remote appot, ott elindítani a Connection segédprogramot, várni míg az app csatlakozik a géphez és csak utána lehet használni a cuccot. Én szeretem ezt használni, de volt már hogy bosszúságot okozott. Rendszerint iPaddel használom, azért hogy nagy kijelzőn tudjuk az ügyféllel visszanézni a fotókat akár munka közben is, ám előfordult, hogy hosszabb állás után eldobta a hálózatot, szétkapcsolt az iPad és a Canon, és utána vagy sikerült újra felépíteni vagy nem. Persze másodszori összekötésre már nem kell annyiféle wifi-paramétert beállítani, mert a tablet és a váz megjegyzik egymást, de volt rá példa, hogy a Jóistennek sem akart újra csatlakozni, csak az segített, ha újraparamétereztem a wifit, vagyis kitöröltem minden beállítást és újrakezdtem az egészet…de volt hogy még ez sem, és közel fél órát tököltem a fotózáson, hogy összehackeljem a tabletet a géppel, de nem sikerült, így a vége az lett, hogy nem kicsit idegesen közöltem a megrendelővel: “Hagyjuk a p-be , majd a végén megpróbáljuk visszanézni”. Szerencsére az épp sikerült, de volt hogy csak otthon tudtam ismét működésre bírni. Volt hogy ugyanazon beállítással a telefonnal csatlakozott, a tablettel nem, és volt hogy fordítva.

Na ez hosszúra sikeredett, de muszáj volt leírnom, merthogy a Weye Feye rendszere ennél sokkal egyszerűbb: bedugjuk a ketyerét USB-vel a gépvázba, bekapcsoljuk egy gombbal, a tableten/telefonon rácsatlakozunk az adapter wifi-hálózatára, elindítjuk az appot és kész. Mindenki lát mindenkit, semmit nem kell paraméterezni, beállítani, párosítani stb. Ha nem használjuk folyamatosan, van hogy ez is eldobja a hálózatot, és akkor némileg problémás lehet az újracsatlakozás, de ha minden kötél szakad szétcsatlakoztatjuk kikapcsolunk mindent, majd újra össze és működni fog. Valahogy nem tűnt olyan macerásnak tehát, mint a fent említett Canonnál.

Az app működés közben az alábbi szolgáltatásokat kínálja:

  • Fókuszálás bármely területre a kijelző érintésével
  • Manuális fókusz kézi léptetéssel (zseniális!, lehet nagyokat és piciket is lépni oda-vissza)
  • Váltás video és fotó üzemmód között
  • Exponálás / felvételkészítés
  • Képek azonnali visszanézése
  • Rekeszállítás
  • Záridő állítás
  • Expo-korrekció állítás
  • ISO érték állítás
  • Fehéregyensúly állítás
  • Sorozatfelvétel mód állítás
  • Time-Lapse készítése (képek száma, intervallum és fókuszálás beállítása)
  • Időzítő beállítása (késleltetés ideje, fókuszálás beállítása)
  • 5 féle bracketing mód (záridő sorozat, ISO sorozat, rekesz sorozat, fehéregyensúly sorozat és expo-korrekció sorozat félautomata módban)
  • Bracketing képek számának beállítása, eltolás mértéke három lépésben (kicsi, közepes, nagy)
  • Élő hisztogram
  • Akkuállapot kijelzés
  • Tethering PC-vel és okostelefonnal/tablettel (expo utáni azonnali képáttöltés eredeti méretben, akár RAW-ban is)
Azért ez elég meggyőző nem? Miközben olvastam le a kijelzőről ezeket az adatokat (tehát nem igazán nyúltam a telefonhoz) ismét megszakadt a kapcsolat. Nekem az volt a gyanúm, hogy a fényképezőgép Power Save módja lesz a ludas, de hiába állítottam 15 percesre, pár perc tétlenkedés után is szétkapcsolt, de sikerült már kiszaszerolni, hogy ilyenkor csak az USB-t kell kihúzni és visszadugni a gépvázba, és pár pillanat múlva ismét látja az app a gépet (ellenben a Canon saját wifi-csatlakozásánál az esetek többségében a wifihálózatot dobta el és utána mindig azt írta ki, hogy nem lehet kapcsolódni a hálózathoz).

Weye Feye Galéria nézet

Külön megemlíteném a manuál fókusz léptetési lehetőséget. Egyszerűen zseniális, hogy négy gombbal lehet fókuszálni a géppel, már csak azért is, mert a legtöbb DSLR-ben a LiveView fókusz kontraszt alapú és abból sem a legjobb, nyomába sem ér a MILC gépek hasonló technológiájához. Persze tisztelet a kivételnek, de ez a manuális fókusz statikus témánál nagyon profi, pláne úgy, hogy a kijelzőn való dupla koppintásra belenagyíthatunk a képbe, és iszonyat-finoman tudunk kézzel fókuszálni, makrózásnál gyakorlatilag milliméterről milliméterre.

A Weye Feye beépített lítium akkumulátorral rendelkezik, a gyártó szerint az üzemideje 8-10 óra élőkép, 14 óra galéria üzemmódban. Micro-USB-vel tölthető a cucc, így két USB csatlakozót találunk rajta: egy normál méretű USB a kamera kábelnek és egy Micro-USB (abból is a vékonyabb, okostelefonos típusú) a töltéshez. Utóbbihoz viszont le kellett szednem az ütésállóságot biztosító gumírozott “huzatot”, hogy koppanásig be lehessen dugni a töltőkábelt.

A készülékhez jár két tépőzárszalag, a belseje csúszásgátlós, ennek segítéségével lehetőség van rögzíteni a wifi-adaptert. Kérdés hogy hová? Ha állványon használjuk, rögzíthetjük az állvány lábára. De mi a helyzet ha kézből fotózunk? Na ez a macerásabbik eset, de nyilván, ha a távvezérlés a lényeg, akkor nem kézből fogunk fotózni. Ha viszont a képátvitel miatt használjuk, és kézből fotózunk, akkor kénytelenek leszünk jobb híján a csuklónkra rögzíteni.

Eddig a fotózásról beszéltünk, de a Weye Feye működik videó módban is, ami már csak azért sem utolsó szempont, mert okostelefonunkat vagy tabletünket simán használhatjuk kontrollmonitorként. Akár úgy is, hogy pl. a gép a krán egyik végén van, a tablet pedig a másikon.

Végezetül itt egy promovideó, ami bemutatja a készülék működését:

A Weye Feye adaptert a MyActionCam.hu bocsátotta rendelkezésünkre, jelenleg még nem kapható Magyarországon, de hamarosan indítják a forgalmazását.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot