Három új nagylátó obit mutatott be a Samyang

Sajnos se Samyang zoom, se autofókuszos optika nem érkezett a mai bejelentésen, pedig sokan ezt vártuk. Ám a ma bemutatott felhozatal sem rossz, nagylátó hegyek APS-C MILC és DSLR, illetve m4/3 vázakra.

Három nagylátószögű, manuális objektívet mutatott be a Samyang, ám ezek mindegyike továbbra is manuáls fókusszal és manuális rekeszállítással bír. Jómagam anno dolgoztam egy ideig manuális Samyanggal és azt kell mondjam, ebben a gyújtótáv tartományban (8-10-12mm) annyira nagy a mélységélesség tartomány és annyi fény érkezik az optikába, hogy nem fogjuk hiányát érezni az AF-nek és az automata rekesznek (utóbbit amúgy is ritkán állítjuk automatikusra, ugye?): ha nem fél méter körüli távolságra fotózunk, gyakorlatilag elég saccra beállítani a fókuszt, így is-úgy is minden éles lesz. Rekeszelni is lehet bátran, mert rengeteg fényt begyűjt az ultranagy látószög. E kettő kombinációjával ritkán fogunk találkozni félrefókuszált fényképpel.

Ne tévesszen meg senkit a sokféle márkanév, Samyang, Rokinon, Walimex, Bower, Pro Optic, ezek mind ugyanazok az objektívek, a gyártó a koreai Samyang, a többi márkanév pedig úgy alakul ki, hogy egy-egy európai vagy tengerentúli disztribútor elég mennyiséget rendel ahhoz, hogy saját márkanevet írjanak rá a gyárban.

Samyang 8mm f/2.8 II UMC fish-eye

180 fokos látószög, 30 centis közelpont, népszerű MILC és APS-C DSLR halszemobi…igaz nem egészen pontosan, mert az APS-C DSLR-hez a Samyang 8mm f/3.5 típus meg fel, a most tárgyalt obi MILC gépekre való. Ez egy nagyon jó játékszer, hihetetlen perspektíva, nem lehet megunni. Mivel az obi nem drága, érdemes beszerezni egyet. Elérhető bajonettek: Canon EF-M, Fujifilm X, Samsung NX és Sony E.

Ebből az obiból kiadtak egy cine-változatot is, vagyis DSLR videózáshoz fejlesztett külsővel 8mm T/3.1 II néven.

Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS

Ez az obi már kapható lesz DSLR-hez és MILC-hez egyaránt. Ami a sok rövidítést illeti: ED mint extraalacsony színszórású lencsetag, AS mint aszférikus lencsetag, NCS mint nanokristály lencsebevonat és CS mint Crop Sensor, vagyis fullframe gépekre nem megy rá. Az optika 24 centis közelponttal bír, APS-C szenzoros gépeken 15-16mm-es látószögnek felel meg, m4/3 gépeken 20mm-nek. Elérhető bajonettek: Canon EF, Canon EF-M, Nikon F, Pentax K, Sony A, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E, m4/3. Ára itthon 150-160ezer Ft körül várható.

Samyang 12mm f/2 NCS CS

A harmadik bemutatott Samyang obi ismét csak a MILC tulajdonosoknak kedvez, DSLR-kompatibilis bajonettel nem lehet majd kapni. Az új ultranagylátószögű optika kiemelkedő f/2.0 fényerővel bír, ugyanúgy nanokristály bevonatot kapott, különbség viszont, hogy erre lehetőség van szűrőt feltekerni (67mm), míg a fenti obik fix napellenzővel rendelkeznek, így azoknál nincs erre lehetőség.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    jók ezek de egyik sem fullframe:(

    • Ádám

      szívesen használnám 8mm vagy 10mm is nikond700 ra :(