Ismét elégedetlenkedés övezi a legnagyobb stockfotó oldalakat

Balhé van a Getty Imagesnél és az iStock kontribútorai is panaszkodnak. Még jó, hogy egy kézben van a kettő.

A Getty Images a napokban bejelentette, hogy a Flickrhez hasonlóan beágyazhatóvá teszi jópár stockfotóját (egészen pontosan 35 milliót), amit bárki használhat így, ha az nem minősül kereskedelmi célú felhasználásnak. Hogy mi számít kereskedelmi célnak, az vitatott, de az biztos, hogy például egy alapvetően profitorientált blogon cikkillusztrációnak fel lehet használni a képeket ebben a formában. A történet valahogy így néz ki:

 

Ez egy iframe kód, aminek beágyazásával a képet bárhová be lehet szúrni, alatta pedig látható lesz a Getty logója, a fotográfus neve és a social-ikonok. Ha valaki rákattint, akkor a Getty oldalára jut. Egy verzió szerint a Getty így szeretné a jogtalan képlopásokat mérsékelni, a cél hogy a felhasznált képek mellett legalább a készítője neve ott legyen. Nem titkolt cél azonban az is, hogy a beágyazott képek láblécében a jövőben reklámokat szeretnének megjelentetni, hogy a Getty profitáljon is valamit ebből a merész húzásból. A kérdés már csak az, hogy a fotók készítői vajon részesülnek-e valamilyen juttatásban mindezért? Már a képek ingyenessé tétele sem korrekt a fotósokkal szemben, az meg pláne nem, hogy ebből a Getty egyoldalúan reklámbevételhez jusson. A fotósok háborognak, ahogy háborogtak akkor is, amikor az iStock egy rakás képet adott át a Gettynek ingyen és bérmentve.

Én személy szerint annyira nem vagyok borúlátó, hogy azt mondjam, a Getty húzása kinyírja a stock-piacot, hiszen a komoly képfelhasználók biztos vagyok benne, hogy nem akarják látni a láblécet az illusztráció alatt, ráadásul sok stockfotó vásárló nem elégszik meg a mini-JPEG-gel, hanem nagyobb felbontásra van szüksége. A printekről nem is beszélve. Egy külföldi kommentelő véleménye szerint azonban ez nem szól másról, mint hogy a Getty növelje az átkattintásokat az oldalára, ezáltal az internetes keresőkben előkelőbb pozícióhoz jusson (nomeg persze a reklámfelület lehetősége sem utolsó). Igaza lehet.

A másik akutális balhés az iStock, mely mit ád Isten a Getty tulajdonában van. iStockék eddig is híresek voltak a rengeteg refundról. A refund azt jelenti, hogy egy vásárló megveszi a képet, a jutalékot jóváírják a fotós virtuális számláján, majd a vásárló meggondolja magát, rájön hogy mégsem kell neki a fotó, így visszaigényeli az összeget és nem használja fel a képet (hogy ezt hogyan ellenőrzik, nem tudom), ezért a fotós jutalékát is visszavonják. A furcsa az, hogy erre pár órája van csak a vásárlónak, mégis sokkal régebbi refundokról is be szoktak számolni az iStock fotósai. A másik furcsaság, hogy ilyen sok refund csak az iStock oldalán tapasztalható, a másik nagy játékos Shutterstockon ez nem annyira (vagy egyáltalán nem) jellemző, ahogy hallom a kollégáktól. A balhé most nem is ez miatt van, hanem valami nagyon hasonló miatt: a iStock egyszer csak kiküldött egy levelet mindenkinek, hogy téves kifizetések történtek, ezért a tévesen kiutalt összegeket részeltekben levonják a fotósoktól. Így most mindenki kénytelen elviselni a mínuszokat, ráadásul többszöri törlesztéssel. Hogy ez és a refundok jogosak-e? Sosem fog kiderülni, csak a háborgás marad és az egyre több elpártoló fotós.

De hogy némi jó hírrel is szolgáljak, az 500px-et megtörte a nagy sajtóvisszhang, így felemelték 30%-ról 70%-ra a fotósok jutalékát. Azért ez nem semmi. A másik jó hír, hogy anno hírt adtam a Stocksy nevű weboldal indulásáról, ahol jómagam is tag vagyok. Jelentem az oldal szépen működik, nyilván nincs akkora forgalom (még, de vélhetőleg az oldalon megtalálható leginkább magazin stílusú fotók miatt nem is lesz), mint a nagy stockfotó oldalakon, de az igéretüket szépen tartják, valóban 50% a fotósok jutaléka, és valóban 100% kiterjesztett licenc eladása esetén. A forgalom pedig egyre növekszik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot