A Lightroom mobile már elérhető

Bemutatta az Adobe a Lightroom iPad-re tervezett verzióját, amit már régóta ígérgettek.

Útjára bocsátotta az Adobe a Lightroom iPad változatát, melyet az asztali Lightroom kiegészítésére szánnak (a Photoshop Blog bejegyzése szerint az iPhone verzió is hamarosan elérhető lesz). Az app számos, az asztali verzióhoz hasonló képességgel bír, úgymint a képek rendszerezése és szerkesztése, továbbá a felhőszolgáltatást használja a szinkronizálásához, vagyis amit a Lightroom appban dolgozunk, viszontlátjuk az asztali verzióban is.

Szolgáltatások:

  • Képszerkesztési beállítások, metaadatok, kollekciók szinkronizálása a Lightroom asztali verziójával Mac-en és Windowson
  • iPaddel készült képek automatikus importálása a Lightroom appba, illetve szinkronizálása a Lightroom asztali verziójával
  • Képek offline szerkesztése
  • Képek szinkronizálása a Lightroom 5 és a Lightroom mobile között – a szinkronizált képek bármilyen webböngészőben is megtekinthetők
  • Képek megosztása emailben, Facebookon stb.
A Lightroom appot ingyenesen letölthetjük, de működésre bírni csak érvényes Creative Cloud előfizetéssel lehet. Ebből jelenleg a legkedvezőbb opció a május 31-ig bárki számára kb 3800 Ft-os havidíjjal és egyéves hűségnyilatkozattal elérhető “Photoshop Photography Program”, mely tartalmazza a Photoshop CC-t, a Lightroom 5-öt és a Lightroom mobile appot, továbbá portfólió weboldalt a Bêhance-nél és 20Gb felhőtárhelyet.
A Lightroom mobile használatához szükséges minimális rendszerigény: iPad 2 vagy újabb, iOS7 és Lightroom 5.4 desktop verzió a Mac-en vagy PC-n.
Az alábbi videón látható, mennyiben más a mobil app, mint az asztali verzió, teljesen más a kezelőfelülete, kifejezetten érintőkijelzőre fejlesztették, és több gesztust is alkalmazhatunk:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tom_67

    Durva hogy CC kell hozzá. LR1 óta mindig legálisan upgradelek és nem értem hogy miért nem teszik elérhetővé a nem CC-s LR5 felhasználóknak. Lehet hogy amúgy sem jönne be, de így nem is fogom megtudni. :)

    • azért, mert az egész alkalmazás a CreativeCloud felhő szolgáltatásának használatáról szól, nem egy önálló offline eszközről – persze ez része annak az üzleti modellnek is, hogy a Creative Cloud biztosítja (már amennyire) az Adobe számára, hogy ne lopják a programjaikat, hanem fizessenek érte

      • tom_67

        A CC-t is lopják úgyhogy ez így nem jó magyarázat. Ha a LR5 csak CC-n belül lenne elérhető akkor még majdnem el is fogadnám, de így nem tudom.

        • agyalás helyett inkább töltsd le és próbáld ki, mert nem kell hozzá CreativeCloud
          ,-PPP

          • tom_67

            A 30 nap triálhoz valóban nem kell, de ez nem változtat azon hogy a meglévő LR5 felhasználóknak mégegyszer fizetni kell érte ha használni akarják. Van akinek ez nem probléma, én nem örülök neki amikor egy corporation kétszer húzza le a bőrt az emberről.

          • szerintem az egyetlen dolog, ami az új app mellett szól, az pont a felhő alapú szinkronizálás a desktop Lightroommal. anélkül pont ugyanolyan, mint a többi képszerkesztő program, amik eddig is voltak iPadre.
            az meg szerintem érthető, hogy az Adobe a saját felhő szolgáltatását akarja eladni az általa fejlesztett programhoz.

          • tom_67

            A hálózaton belüli wifi sync jó lenne (és sokkal gyorsabb), attól egyátalán nem lenne olyan mint a többi képszerkesztő ami nem szinkronizál a desktop lightroommal.
            Az is legalább annyira érthető, hogy a felhasználó nem akar kétszer ugyanazért a programért (LR5) fizetni.

          • ezzel egyetértek, de a közvetlen wifi syncet a legtöbb felhő alapú rendszer nem támogatja és mivel minden a felhő felé megy, szerintem mindenhol egyre ritkább fícsőr lesz a közvetlen sync.

          • tom_67

            Nekem így nem jön be, ahogy a wifis vázak saját hálózaton szinkronizálnak, a lightroomban ennek legalább választható opciónak kellene lenni. Úgy azt sem bánnám ha az iOS szoftver nem ingyenes lenne, persze az nem lenne havi 3800Ft bevétel az adobe-nak és az NSA nem tudná a képeket vizslatni. :)