Két nap múlva Pentax 645z

Két nap múlva, április 14-én minden napvilágra kerül a Pentax középformátumú gépéről. Igaz már most szinte minden tudni róla.

Elsőként ugye a neve. A 645D korábban nem volt biztos, de úgy tűnik egy “z” kiegészítéssel ez marad, és D-betű nem lesz. Az elődmodell Pentax 645D volt, ez Pentax 645Z (vagy kis z) lesz.

A szenzor a manapság divatos CMOS technológia, a felbontása 40 vagy 50 megapixel, ezt még ne tudni, de én az 50-re tippelek a konkurenciából kiindulva. Az ISO érzékenység maximuma 102.400 vagy 204.800 lesz, a tesztelt zárélettartam 100.000 expo. Az AF modul a Pentax SAFOX XI-ese lesz, a sorozatteljesítmény 3 kép/mp, továbbá USB 3.0 csatlakozót kap majd a gép.

És most jön a lényeg. Nem csak hogy LiveView vagyis élőkép szolgáltatást fog tudni a masnia, de videót is, mégpedig a hírek szerint 4K felbontásban! A FullHD-t 60i vagy 30p rátával viszi majd.

A gép tehát április 14-én érkezik, az ára pedig 8.497 dollárra rúg majd, ami átszámolva kb 1.8millió Ft. Erre jön ugye a magyar áfa, tehát valamivel azért a Canon 1DX és a Nikon D4S árai fölött lesz, de nem annyival, mint a konkurens középformátumú gépvázak (Hasselblad, Phase One például).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot