MILC gépet adott ki a Leica, mellőzik a stabilizátort

Az új Leica T-rendszer cserélhető objektíves és APS-C szenzoros. Megfelel Leica-vezér korábbi állításainak.

A Leica kiadta az első tükörnélküli cserélhető objektíves rendszerkompakt, vagyis MILC gépét. Jóllehet az M rendszer is hasonló, de teljesen más ligában játszik. Egy korábbi Leica CEO interjú révén mi is írtunk arról, hogy ez várható, akkor Alfred Schopf az alábbiakat nyilatkozta:

Biztos, hogy nekünk is lesz egy ilyenünk. Természetesen nagyban fog különbözni a jelenlegi M-rendszertől. Lesz benne autofókusz, és nagy valószínűséggel egy APS-C méretű szenzor, ennél semmiképpen sem nagyobb. Német gyártmányú kamera lesz, de ami a hozzá való objektíveket illeti, abban már nem vagyok biztos, hogy mind Németországban fog készülni, hiszen ez egy más árszínvonal, mint az M-rendszer. Jó eséllyel néhány fixobjektív Németországból származik majd, a zoomokat pedig valamilyen partnerrel kooperálva készítjük el.

“Kiemelte azonban, hogy a Leica biztosan nem kíván a Panasonic m4/3 rendszerére építeni.”

Mondta ezt azért, mert a Leica eddigi kompakt gépei valójában Panasonic klónok voltak, hasonló sznoboknak szánt túlárazott mutációk, mint a Hasselblad-Sony kooperáció esetében. Csúnyán hangzik, de ez az igazság… Én már totál elfelejtettem ezt az interjút, így mikor tegnap olvastam, hogy a Leica MILC-et adott ki, gyakorlatilag csak legyintettem, gondolván itt egy újabb Pana-klón, bár az APS-C szenzor gyanús volt, mert a Pana a mikro 4/3 rendszerre épít. Ha klón lenne, ez is m4/3 lenne, de nem az.

Ezek szerint valóban a Leica saját fejlesztéséről van szó, a gépváz unibody alumínium, vagyis egy darabból készül, ráadásul kézzel. A szenzor 16 megapixeles AA szűrő nélküli, a gépet ISO12500-ig lehet tolni, hatalmas 3,7 collos touch-screen kijelzője van és ugyan SD kártyát tehetünk bele, de saját 16Gb-os beépített memóriája is van. A manapság divatos Wifi szolgáltatás sem maradt ki belőle, ugyanakkor elektonikus keresőt csak opcionálisan vásárolhatunk hozzá. És ami a legfontosabb, új bajonett került a gépre, így a Leica T verziójú autofókuszos objektívjeit lehet felcsatolni rá, de természetesen adapterrel a manuális Leica M obik is felcsavarhatók. Az új bajonettes obikból kettőt mutatott be a Leica, a 23/2 és 18-56/3.5-5.6 változatokat, illetve megszellőztettek még kettőt, az 55-135/4.5-4.5, és a 11-23/3.5-4.5 obikat. Stabilizátort egyikben se keressünk, a Leica szerint túl nagy kompromisszumot kellett volna kötniük a képminőség terén, ha stabit raknak az obikba, így a Leica az egyetlen MILC gyártó a piacon, aki nem kínál stabilizátoros objektíveket.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot