Tart még a Photoshop Photography Program

Még mindig él a kedvezményes Photoshop és Lightroom bérlési lehetőség az Adobe-nál, használjátok ki!

Tavaly évvégén az Adobe bemutatott egy új konstrukciót Photoshop Photography Program néven, mely a PS és a Lightroom szoftverek közös, kedvezményes licencelését foglalta magába, plusz még néhány extra szolgáltatást. Kezdetben a Program csak jogtiszta dobozos szoftver tulajdonosoknak állt rendelkezésre, de Karácsony környékén megnyitották a kaput mindenki felé. Azóta konkrétan az történik, hogy csiki-csukiznak ezzel a két lehetőséggel, hol a dobozos tulajoknak érhető csak el a szolgáltatás, hol ismét megnyitják a nagyközönség számára. Most épp az utóbbi változat van érvényben május 31-ig, vagyis bárki átállhat erre a konstrukcióra, ráadásul olyanok is, akinek jelenleg is aktív, hűségnyilatkozatos Photoshop előfizetésük van. Jómagam is az utóbbi kategóriába tartoztam és viszonylag problémamentesen át tudtam állni a PS Photography Programra úgy, hogy ez fele annyiba kerül, mint a singe-app PS előfizetés (kérdem én, melyik szolgáltatónál lehet átlépni olcsóbb csomagba a hűségnyilatkozat lejárta előtt???).

És hogy mi ez a Photoshop Photography Program pontosan?

12.49 Euro havidíj mellet (kb 3800 Ft áfával, EU-s adószámmal áfa nélkül kb. 3000 Ft), egyéves hűségnyilatkozattal az alábbi szoftverek és szolgáltatások állnak rendelkezésre:

  • Photoshop CC legújabb verzió, folyamatos frissítéssel
  • Bridge CC legújabb verzió, folyamatos frissítéssel
  • Lightroom 5 legújabb verzió, folyamatos frissítéssel
  • Lightroom Mobile (iPad verzió, mely szinkronizálható az asztali verzióval, hamarosan iPhone-ra is elérhető lesz)
  • Behance portfólió oldal (olyasmi mint a Flickr, vagy az 500px csak kevesebb az amatőr)
  • 20Gb Creative Cloud felhőtárhely
Az Adobe egy évig garantálja ezt a kedvezményes árat, de a hűségnyilatkozat után szabadon le lehet mondani az előfizetést, ha valami nem tetszik. Ha nem mondjuk le, akkor automatikusan meghosszabbítják újabb egy évre. Kérdés, hogy emelnek-e árat? Szerintem nem véletlen, hogy ennyiszer újra visszahozzák ezt a kedvezményes csomagot, bizonyára bejött nekik a húzás és rengetegen választják ezt az opciót a világon a crackelt szoftverek helyett. Őszintén szólva nem hinném, hogy biztosítékot kiütő áremelésre lehet számítani egy év után, hiszen nekik is érdekük, hogy megtartsák azt a sok ügyfelet, akiket most megszereztek. Arról nem is beszélve, hogy mivel folyamatosan tologatják a kedvezményes előfizetés határidejét immáron fél éve, így ennek a sok embernek nem egyszerre fog lejárni a hűségnyilatkozata.
Szokták még kérdezni, hogy akkor ehhez most állandó internetkapcsolat kell? Vagy hogy nincs is a szoftver a gépen, hanem neten keresztül dolgozik szerveren? NEM és NEM! Az egész folyamat azzal indul, hogy le kell tölteni egy Creative Cloud desktop alkalmazást, ami állandóan fut később a gépen. Ebből az alkalmazásból lehet gombnyomásra letölteni a szoftvereket a gépre, bizony az első letöltéseknél 400-500 megabájtos pakkok jönnek le, vagyis a teljes szoftverek szőröstül-bőröstül. Külön a PS, külön a Bridge, külön a Lightroom…letöltés és telepítés, ahogy régen is. (Hogy életszerűen fogalmazzak, ugyanazt csinálod, mintha torrentről szednéd le, csak ez legális) A későbbiekben ez a szoftver figyeli, hogy up-to-date legyen a csomagunk, vagyis ha jön frissítés valamelyik progira, jelez és gombnyomásra letölthetjük. Ezek már nem többszáz megás csomagok, hamar lejönnek és még telepíteni sem kell őket, elég csak az Update gombra nyomni, a többit elvégzi a szoftver. Továbbá ez a program ellenőrzi az előfizetésünket, de nem állandóan. Ha net nélkül kapcsoljuk be a gépet, nem fog azonnal rinyálni, de pár nap esetleg 1-2 hét múlva jelzi, hogy nem sikerült lekérnie az adatokat, így a szoftvercsomagunk előfizetés módból átvált Trial módba, vagyis 30 napos próbaidőszakra. Ez tehát azt jelenti, hogy még innentől is van 30 napunk a gépet netre csatlakoztatni, hogy a Creative Cloud lekérje az előfizetési adatainkat, de addig is probléma nélkül dolgozhatunk a szoftverekkel offline módban. Ha sikerül csatlakoznia az Adobe szerveréhez, és megbizonyosodik róla, hogy az előfizetésünk még él, újra indul az előfizetéses mód a szoftverekben és minden kezdődik elölről.
A Photoshop Photography Program tehát 2014. május 31-ig érhető el ezen a linken. Ennyi pénzért már igazán nem drága ez a három remek szoftver és a 20Gb felhőtárhely! A Lightroom Mobile-ról hamarosan lesz teszt is itt a blogon. A fizetéshez bankkártya adatot kell megadni és a továbbiakban automatikusan vonják havonta az előfizetési díjat. Ha nincs pénz a számlán, akkor kapunk emailes értesítést, hogy nem tudták levonni és ugyanaz lép életbe, mint amit fentebb írtam a net nélküli használatról (pár nap türelmi időszak, majd 30 napos trial).
Ha meglévő single-app PS előfizetésed van, akkor lépj be a Creative Cloudba, és ha nem jön be automatikusan a Plans odal, akkor a jobb felső sarokban kattints a nevedre, és a My Plans and Profile pontra. Ekkor bejönnek az előfizetésed adatai, de várj pár másodpercet, előbb utóbb elvileg bejön egy új sáv a lap tetején, ami felajánlja a váltást a Photoshop Photography Programra. Abban a sávban csak újra be kell írni a jelszót és rányomni a Switch now gombra. Igaz nekem így nem működött, hibát írt ki és kérte hogy lépjek kapcsolatba a Customer Supporttal, ami meg is tettem és végül a közreműködésükkel sikerült átváltani. Célszerű őket a nappali órákban keresni, mert éjszaka a tengerentúliak árasztják el a vevőszolgálatot (náluk ugye akkor van nappal), így hosszú a várakozási idő.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gabor Czirjak

    Mi történik akkor ha már van Lightroom 5-őm de előfizetek a CC-re, majd a hűségidő lejárta után meggondolom magam és lemondom a syolgáltatást? A lightroom továbbra is gond nélkül futni fog /mivel már egyszer megvettem a CC-n kívülről/ vagy lesz valami gubanc és telepíthetem fel megint?

  • Gaben

    Természetesen nekem is minden szoftverem legális :-) De mi van azokkal akik most akarnak legalizálni? Töröljék az illegális szoftvert?

    • Feltetlenul. Uj verzio fog lejonni a CCbol, 2-3 hetente jonnek frissitesek csak a Pshez.