No akkor miről maradtunk le? Canon nagylátók és Nikon teleobi…meg egy babéziás kutya

Bizonyára feltűnt, hogy az elmúlt napokban két Canon és egy Nikon obit is bejelentettek, itt a blogon meg állt az élet. Sajnos vagy nem sajnos de megvan az oka. Pótoljuk hát.

Kezdeném a magyarázkodással. Van nekünk egy Zeusz kutyánk, akit a Sigma 50/1.4 Art obi tesztjében is láthattatok (meg még pár tesztben). Ezen a bizonyos teszten a kutya beszedett egy fertőzött kullancsot, ami babéziával fertőzte meg, ráadásul a tünetek kezdetekor (amikor még hatékonyan el lehetne kapni a betegséget) két napra el kellett utaznunk, ami halaszthatatlan volt. A szomszédokra nem támaszkodhattunk, a rokonok barátok messze vannak, kint lakunk az Isten háta mögött kettővel. Mire hazaértünk a kutya már lábra sem bírt állni rendesen. Azóta kórházi kezelések, infúziós kúrák, kézből etetés és küzdelem a kutya életéért. Mellette persze meg meló ezerrel… A kutyus már jobban van, de még nincs túl a betegségen. Vigyázzatok a kutyátokra, rengeteg a babéziás fertőzés már, az ismeretségi körben legalább 7-en jelezték, hogy ők már túl vannak ezen a procedúrán és az állatkórházban sem Zeusz volt az egyetlen babéziás páciens.

Zeusz a Sigma teszten és manapság

Időközben még azért szót említettünk itt arról, hogy mire készül a Canon, és a pletykáknak megfelelően végül kiadtak két nagylátó obit, a croppos vázra való EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM és a fullframe-et is kirajzoló EF 16-35mm f/4L IS USM optikákat. Ami itt érdekes az a 10-18-as obi kedvező ára a 10-22-höz képest, ára 100ezer Forint környékén várható, mígy a 10-22 170ezer Forintba kerül. A 10-18 ráadásul kisebb és könnyebb is, az STM fókuszmotor pedig közel olyan szépen végzi a dolgát, mint az USM.

Ugyanez már nehezebben mondható el a másik Canon optikáról, a 16-35/4L IS-t a jelenlegi 17-40/4L és a 16-35/2.8L II közé pozícionálják. Képminőségben vélhetőleg nem lesz gond, de az optika ára jóval a 17-40 fölött lesz, és valamivel a 16-35/2.8II alatt. Míg a 17-40 az USA-ban 840 dollár, a 16-35/2.8II 1700 dollár, addig az új 16-35/4 IS 1200 dollár lesz. Hazai viszonylatban a 17-40 újonnan 210ezer Ft, a 16-35/2.8II közel 400ezer Ft, így az USA árakon alapuló kalkuláció szerint 300.000 forint körül várható. Az optikai stabilizátor vajon megér 90ezer Forint extra költséget? A 17-40/4 képminősége rossznak semmiképpen nem mondható, így a 16-35/4IS-nek nagyon kell virítania, hogy megérjen ekkora felárat.

Az Fstoppers.com oldalán közvéleménykutatást tartottak arról, hogy mi a véleményük az embereknek a Canon f/4 IS koncepcióiról. A megoszlás így néz ki:

Vagyis 74% nem igazán tud mit kezdeni a Canon termékpolitikájával. De akkor kinek gyártanak objektíveket?

A Nikon viszont a nagykutyák szegmensében virított inkább, frissítették a 400mm f/2.8 VR teleobijukat. Ez már bizony komoly játékszer, ennek megfelelően az új verzió nem csak átdolgozott lencserendszert kapott, hanem gyorsabb autofókuszt és új, fejlett stalibizátort is, amely már képes érzékelni a svenkelést. Ebben az üzemmódban csak a folyamatos elmozdításra merőleges berázást kompenzálja a stabilizátor. Az obi blendéje elektromagnetikus, ami az egyenleges expozíciókért felel sorozatlövés esetén. Drága játékszer, az USA-ban 12.000 dollár lesz az ára, dehát a 400/2.8 obik sosem voltak olcsók…

A Nikon ezzel egyidejűleg frissítette az 1,4X telekonverterét is. Az új extender átdolgozott lencserendszert és jobb időjárásállóságot kapott.

Az alábbi képen látható a különbség a régi és az új 400-as tele között, a képen ugyan nem látszik, de az új verzió közel 1kg-mal könnyebb lett elődjénél.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • powershot

    Javulást Zeusnak!

    Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM v.s. Nikon 400mm f/2.8 VR .

    Meglepődtem, a Nikon teleobival kapcsolatban, hogy csak most sikerült megvalósítani a mérnököknek, azt amit az STM rendszerű Canon obik már rég tudnak, nevezetesen, hogy a Nikon tele is képes érzékelni a svenkelést.