Canon 7D Mk II és szoftver hírek

Újabb hírek jöttek a 7D utódjáról, illetve frissül a DPP és az EOS Utility szoftver is.

A legújabb pletykák egyrészt megerősítették, hogy tényleg jön a 7D utódja hamarosan, illetve annak keresőjéről szóltak. A hírek szerint elődjéhez hasonlóan 100%-os lefedettésgű lesz, de a nagyítása – szerintem – a Canon kínálatában egyedülálló módon 1,15x-ös lesz. Az áttervezett kereső miatt állítólag a tükörakna háza nagyobb, magasabb lesz az új vázon, mint az elődmodellen volt. A canonrumors.com szerint folyamatosan jönnek a hírek, de új, még nem bizonyított forrásokból, ezért azokat egyelőre nem teszik közzé.

Ami viszont hivatalos, hogy frissül a Canon DPP és EOS Utility szoftvere, míg előbbi hatékonyabb workflow-t, kifinomultabb csúszkákat ígér, ezáltal profibb használhatóság lehetőségét, addig utóbbi újítása, hogy nem csak vezetékkel, de WiFi-n keresztül is csatlakoztathatjuk a kamerát és vezérelhetjük azt (legalábbis nekem ez jött le, de az is lehet, hogy a WFT markolatokkal eddig is csatlakozott. Kérdés, hogy mi van a beépített WiFi-kkel?), továbbá a sajtóinformáció szerint az EOS Utility 3.0 jobban integrálódik már a DPP-vel, így a képek visszanézése és az egész tethered workflow is hatékonyabbá vált.

A két szoftver június végétől lesz elérhető, ingyenesen letölthető. Tesztelni fogjuk majd!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Kíváncsi vagyok lesz-e pár komolyabb újdonság. Nem is annyira a 7D miatt, hanem hogy milyen fejlesztések várhatóak a Canonnál.
    Ez a kereső dolog nagyon komoly lenne, kb. rendes Full Frame méretű keresőt kapnánk. Mondjuk Full Frame-es gépnél még jobb lenne. :) Ott 0,76x a nagyítás(1D), egy 1x, vagy annál nagyobb durván jó lenne. Szemüveggel minden kereső kicsi…

    Remélem belekerül az a szabadalmaztatott ötlet, ami nemrég jelent meg, és automatizálná a front/back fókusz korrigálását. Ha hozzátesznek egy 1D X szerű AF rendszert… akkor már csak egy komolyabb szenzor fejlesztés kéne, de attól félek ez még várat magára… :P

    Pont ma játszottam el a gondolattal, hogy mi lenne, ha a Canon megosztaná a Sigmával az objektívek működési algoritmusát, cserébe a Foveon-os szenzortechnológiáért. Jó kis Foveon-os 5D Mark IV Sigma Art objektívekkel! ;-)
    Na, álom…

    • A régi 7D-ben is 100% lefedettségű és 1.0x-os nagyítású kereső van. Ez állítólag 1,15x lenne. Bár ezt a hülye nagyítás dolgot én sosem értettem igazán pedig a Pixinfón ezerszer leírták egy TV-s hasonlattal, de nekem úgy sem volt tiszta.

      • scarbantia

        Az én paraszti logikám alapján az 1.0x-es nagyításnál 1:1 méretarányú a kereső képe a képérzékelő méretéhez képest. Ami ennél kisebb nagyítás, ott valamivel kisebb a keresőkép, mint maga a szenzor. Nyilván a lefedettség is számít(kivágat), de tegyük fel hogy 100%. Aztán lehet, hogy nem így van. No meg milyen távolról nézünk a keresőbe? Mert pl. szemüveggel nem tudok úgy rátapadni a keresőre, így minden kisebb. (néha kipróbálom, csodálatosan nagy lesz minden kereső, de úgy nem lehet fotózni sajnos)