Canon szabadalmak

Túl sokat nem foglalkozom a szabadalmakkal, okkal. De most van kettő…

Milliónyi szabadalmat nyújtanak be a fényképezőgép gyártók, amiknek a 90%-a sosem valósul meg, vagy ha meg is valósul, akkor úgy, hogy nekünk, mezei felhasználóknak le sem esik a tantusz. De inkább az előbbi állítás igaz véleményem szerint. Ugyanakkor a minap olvastam egy megjegyzést, amiben nagy igazság van, jómagam is tapasztaltam, hogy egyes szabadalmak a konkrét termékbejelentés előtt pár nappal kerülnek csak levédésre. A gyártók ezt állítólag azért csinálják, mert a szabadalmak nyilvánosak, így könnyen kitudódhat, mire készülnek, ezért egy-egy termék bemutatása előtt közvetlenül védetik csak le annak technológiáit. Ennek fényében igen érdekes a Canon által benyújtott legutóbbi két szabadalom, hiszen mindkét témáról már szóltak a pletykák, mégpedig azok, amik az idén nyáron érkező 7D Mark II-vel kapcsolatosak.

Az egyik szabadalom egy APS-C gépekhez tervezett 1.03x nagyítású pentaprizmás keresőé. A 7DII-vel kapcsolatban 1.15x-ös nagyításról szóltak az iparági pletykák, így elképzelhető, hogy csak 1.03x-os lesz. Okosok szerint egy 1.15x-ös nagyítású APS-C kereső mérete megegyezett volna egy fullframe gép keresőméretével – biztos igazuk van.

A másik szabadalom még érdekesebb, ez pedig egy új szenzortechnológia a Canontól, mely hasonlít a Sigma Foveon szenzortechnológiájára. Eszerint a szenzoron különböző színáteresztő képességű felületek fedik egymást, de ami a legérdekesebb az az, hogy nem csak a klasszikus RGB színeket tudja kezelni, feldolgozni az új szenzor, hanem a látható vörös színeken túlmenően az infravörös színeket is, illetve a látható kék színeken túl az ultraviola színeket is, és ez így egészében a szabadalom szerint jótékony hatással van a bőrtónusokra. Fogadjuk azonban némi fenntartással ezt a szabadalmat, ugyanis hozzáértők szerint egy ilyen szenzor bevezetése esetén a jelenlegi objektív konstrukciók problémásan működnének az új szenzorral, illetve a RAW konvertereket is át kellene programozni, így nem valószínű, hogy ezt viszontlátjuk a 7D Mark II-ben. Márpedig a gépben minden hír szerint új szenzor lesz, és pár héttel vagyunk a bejelentés előtt, csak hogy a cikk elején elhangzottakra visszautaljak. Érdekes ugyanakkor, hogy egy a napokban elfogadott szabadalmat jó másfél évvel azelőtt nyújtanak be a szabadalmi hivatalhoz. Ha fenti állítások igazak, akkor a Canon már 2012 őszén tudta, hogy mi fog kerülni a 7DII-be 2014 nyarán. Bár ezen nem biztos hogy csodálkozni kell.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    A technológiai puffer mindig is 1,5-2 éves volt legalább. Tehát a vállaltok ennyivel előrébb járnak fejlesztésben, így ha egy újabb termék kidolgozása elhúzódik, akkor is van mit dobni a népnek. A számítástechnikában is még javában jöttek ki a 2-ik generációs videó gyorsítók, volt egy hír, hogy az nVidia már a 3-ik generációs chipeket véglegesíti és egy csapat már fél éve a 4-iken dolgozik…
    Szerintem az 5DMk IV csak gyártásra vár. Az xxxD széri meg talán kifutásig megvan (pl.: 950D) A 8k videó pedig reszketve várja, hogy 5-6 év múlva a vásrlók kezébe kerülhessen…
    A vicceskedés az egészben, ha egy cég megelégeli a toporgást, vagy “véletlenül” technológiai előnybe kerül és a “megbeszéltnél” korábban dobja piacra a következő generációs fejlesztést. Bár igaz, ami igaz a termékéletciklust levágni, megelőzni teljesen gazdaságtalan bármelyik vállalatnak. Max ugrást hajthatnának végre, de az sem éri meg igazán. Mi pedig birka módjára vesszük a csontot és reménykedünk, hogy egyszer végre benne lessz az a tudás a termékben, amit már 3 éve használhatnánk valójában.