Csak nem állítottál órát, mi?

Két gépvázam van, egy DSLR és egy MILC. Legutóbb pár képet a MILC-cel is lőttem egy munka alkalmával. Persze, hogy azon elfelejtettem tavasszal órát állítani, így nincsenek sorban a képek. Jártál már hasonló módon? Tudtad, hogy jó eséllyel kéznél a megoldás?

Ha két géppel fotóz valaki, vagy két fotós anyagát kell összefűzni, kardinális kérdés, hogy a két gép időbélyegzője szinkronban legyen. A legjobb, ha egyszerre nyomnak OK-t a két gép időbeállításánál, és akkor másodpercre pontos a szinkron. Mit lehet tenni, ha ez nem sikerült és csak otthon derült ki? A “szent és sérthetetlen” EXIF adatok bizony szerkeszthetők, így a felvételkészítés ideje is átírható. Korábban is csináltam már ilyet, amikor ketten fotóztunk egy kollégával egy rendezvényen, akkor valami ingyenes Exif Editor progit szereztem a netről. A hétvégi DSLR+MILC fotózás alkalmával újra elkövettem ezt a hibát, de a régi progi nincs már meg, főként azért mert időközben Mac-re váltottam.

Aztán kiderült, hogy a megoldás itt hever “előttem”, ugyanis a nap mint nap használt Lightroom is tud ilyet. A Library nézetben (Fontos! A Developban eltűnik.) a Metadata menüben kell keresgélnetek az Edit Capture Time menüpontot. Itt meg lehet adni pontos időt, és +/-órát is.

Abban az esetben, ha nincs Lightroomod, meg lehet oldani Picasaval is, illetve különféle Exif szerkesztő szoftverekkel, mint az ExifTool (Win/Mac), Exifer (Win/Mac) meg még biztosan van jópár.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot