D800 vs. D810 összehasonlítás

Éjjel a tengerentúlon bemutatták a Nikon D810 fényképezőgépet. Összeszedtük a különbséget a régi és az új modell között.

A pletykák többsége bejött, továbbfejlesztették a Nikon D800-at. Lássuk mi a különbség a régi modellek (800 és 800E) és az új modell között, leginkább, hogy mi indokolja a hatalmas árkülönbséget, merthogy a D810 közel kétszer annyiba kerül majd, mint a D800, de úgy is mondhatnánk, hogy valamivel több lesz, mint a D800E. Megéri-e vajon a felár?

Szenzor

Mindhárom gép 36,3 megapixeles FX szenzoros, azonban a D810-be teljesen új fejlesztés került, és egyáltalán nincs benne aluláteresztő szűrő (low pass filter). A D800-ban van, sőt a D800E-ben is van, de utóbbiból kivették az anti-alias hatást okozó elemet.

Processzor

A D810-be EXPEED 4 proci került, mely 30%-al gyorsabb a D800/E-ben található EXPEED 3-nál, és kevesebbet is fogyaszt. Emiatt kisebb zajra számíthatunk a teljes ISO tartományban, és egy feltöltéssel kb 1200 fotót, vagy 40 perc videót lőhetünk.

ISO érzékenység

A Nikon D810-ben a natív érzékenységi tartomány ISO 64-12800-ig terjed, kiterjesztve ISO 32-51200, a D800-ban ISO 100-6400 (50-25600) az érzékenység.

Képformátumok

A három gépvázban megegyezik, 12 és 14bit-es RAW, fine vagy normal JPEG és TIFF.

Képméretek

A D810-be a teljes felbontás mellett bekerült a 12bit-es sRAW formátum is, mely 9 megapixeles méretben kerül a kártyára. A D800-ban nem volt ilyen.

Képstílusok (Picture Control)

A D800/E-ben megtalálhattuk a szokásos Standard, Neutral, Vivid, Landscape, Portrait, Monochrome képstílusokat, ez a D810-ben kiegészült a Flat stílussal, ami videózáshoz való, illetve a stílusok csúszkáit kiegészítették a Clarity csúszkával, továbbá mindegyik csúszka finomabban állítható.

Fénymérés

Mindhárom gépben a 91k RGB szenzor dolgozik. A D810-be bekerült a Highlight Weighted Metering, vagyis a csúcsfényre súlyozott fénymérés, ami spotvilágítással rendelkező helyszíneken jön majd jól.

Autofókusz

Mindhárom gépben a Nikon Advanced Scene Recognition System, vagyis a fejlett jelentfelismerő rendszer dolgozik, azonban a D810 megkapta a D4S-ben debütált Group Area AF funkciót, vagyis az 5 AF pontból álló AF terület (csoport) kiválasztásának lehetőségét. Az AF egyébként 51 pontos, ebből 19 pont keresztszenzoros. A D810-ben LiveView esetén kikapcsolható az arcfelismerés. Spot fehéregyensúly mérést is kapunk LiveViewban.

Sorozat

A D810-ben FX módban 5fps, DX módban 6, DX módban markolattal 7fps a sorozatképesség, míg a D800-ban mindegyik esetében 1fps-sel kevesebb. A képek száma nincs korlátozva, a kártya vagy az akksi erejéig lőhetünk, ami éjszakai, csillagjárós fotók esetén lesz hasznos a Nikon szerint.

Zárszerkezet

Új kompozit anyagból készül, erősebb és könnyebb, mint elődje. 200.000 expo élettartam, kisebb vibráció, csendesebb hang, továbbá elektronikus zár funkció is került a gépbe (első redőny lehet elektronikus), ezáltal tovább csökkenthetjük a vibrációt. A vakuszinkron 1/250s, de a termékadatlapon 1/320s-ot is emlegetnek, gondolom utóbbi az elektronikus zár esetén értendő.

Videó

A D810-be már bekerült az 50-60fps is FullHD módban, a teljes natív ISO tartományt használhatjuk a videóhoz. Lehetőség van egyszerre a kártyára és külső recorderre rögzíteni a videót. Time-lapse funkció 9999 képig adott (a D800-ban 999 kép volt a limit). A videósok további funkcióknak is örülhetnek: kapunk auto ISO módot video közben manuál módban, kapunk zebra kijelzést, sztereo hangrögzítést, és Power Aperture Controlt, hogy ez utóbbi a felvétel közbeni rekeszállítást jelenti-e számomra kérdéses, sokáig a Nikonok nem tudtak ilyet, nem tudom, hogy a D800-ben ez már benne volt-e. A D810-ben biztosan benne van a rekeszállítás lehetősége felvétel közben is.

LCD kijelző

A D800-ban 3″ és 921K felbontás volt, a D810-ben 3,2″ és 1299K felbontást találunk, ráadásul egyénileg állíthatjuk nem csak az LCD megvilágítását, de színtónusát is. LiveView módban kapunk ossztottképernyős zoomolási lehetőséget is.

A hírekkel ellentétben végül nem került bele sem WiFi sem GPS.

És végezetül egy jóhír: a D810 már kap magyar menünyelvet.

És hogy megéri-e a felárat? A Nikon egy vérprofi gépet tett le az asztalra a D810-zel, de már a D800 is az volt. A utód a korábbi típus hibáit orvosolta, igaz az összehasonlításból még nem kerül ki, hogy a való életben mit fog tudni az új szenzor új processzor kombó. A D800 is már soha nem látott képminőséget hozott a fullframe DSLR-ek világába. Szóval az, hogy megéri-e majd kiderül, de azt hiszem egy ilyen géppel már luxus lenne esküvőt fotózni, ezt a gépet professzionális reklám-, divat-, stúdió-, tájkép- és építészeti fotózásra fejlesztették. Nem riportra és sportra, mert nem elég gyors és oda felesleges a 36 megapixel, és nem “kulimunkára”. Ez egy elit gép elit munkára, amire Magyarországon szerintem kevés embernek van szüksége.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Morpheus

    Barátaim az úrban tátongó űrt tölt be ez a gép :)

  • ámen :)