Vicces írás a géptesztelőkről/nek

A photoshelter.com-on jelent meg egy írás, mely a géptesztelőkhöz íródott Allen Murabayashitól. Ebből idéznék.

Allen Murabayshi is geeknek tartja magát, technikagyűjtőgetőnek, aki azt állítja, hogy a legújabb “1D7s Mark 15” bejelentése után, neki sem elég egyetlen tesztet elolvasnia, hanem az összeset akarja, ami csak a neten megjelenik, hogy aztán irigylésre méltó 4K csodavideókat lásson hibrid autofókusszal satöbbi…Ezt a részt le sem lehet fordítani magyarra, ezért eredeti nyelven ide illeszteném:

“A single review of the new 1D7s Mark 15 isn’t enough. I need to read them all. And while perusing the myriad of sites that offer gear-envious reviews of the newest 4K thingamajig with the phase detection hybrid focusing doodad and the retro-styled burled walnut tchotchke inspired by whatchamacallit, I couldn’t help but notice something that I’d like to run past you…”

Ha valaki tudja, hogyna fordítsuk a thingamajig, doodad, tchotchke és whatchamacallit szavakat, kérem jelentkezzen! :D

No lényeg a lényeg, hogy a szerzőt az a tény ihlette, mely szerint a gép és objektív tesztek tele vannak csapnivaló képekkel és felteszi a költői kérdést, hogy ennek mi az oka? Épület- és szoborfotók délben, virágok és még sorolhatnánk. Miért nem lehet olyan fotókkal telitűzdelni a teszteket, melyekre nyálat lehet csorgatni, melyek elhitetik a userrel, hogy akarja azt a gépet és menjen a boltba megvenni? Persze azt is tudja, hogy a legújabb technikát a tesztelők legjobb esetben is csak 1-2 napra kapják meg, ami behatárolja a lehetőségeket, de azt is tudja, hogy a tesztelőket rendszerint nem a fotókészítési tehetségük miatt kérik fel tesztelésre, hanem a technikai beállítottságuk miatt.

Az alábbi listát a fenti elv ihlette:

  • Néhány fotós már említette nekem ezt az “arany óra” (naplemente előtti óra – a szerk.) jelenséget. Hát nem vagyok egy asztrofizikus, de úgy vettem észre, hogy az arany óra nem délben keletkezik, amikor a tesztfotók döntő többsége készül.
  • Elfogult vagyok, de jobban szeretem az emberekről készült fotókat. Lehetne kérni a tesztfotók esetében több embert és kevesebb virágot?
  • Egy bárban készült söröspohár fotó ellenfényben nem igazán mutatja meg a gépváz ISO teljesítményét. Segítek: készíts fotót az emberről, aki annak a bárnak a legsötétebb sarkában ücsörög.
  • Ha nálad van egy 7000 dolláros kamera, ami 14 fps sorozatot tud lőni, érdemes lenne elvinni valami sporteseményre, és ott bemutatni a tudását.
  • Díjazom, hogy összedobsz nekem egy MTF ábrát, de miután elolvastam a Wikipedia releváns cikkét a témában, még úgy sincs halvány lila fingom arról, hogy kapcsolódik ez egy fotóhoz.
  • Ha baj van az objektív fókuszrendszerével, mutass nekem egy sorozatot, amiben az életlen képek is benne vannak. Értem én, hogy a szoborról készült képen épp sikerült elkapni az élességet.
  • Ha van beépített vaku a gépen, mutass egy képet, ami emlékeztet engem arra, hogy milyen vacak képet lehet készíteni a beépített vakuval.
  • Mutass problémás helyzeteket is, mint az ellenfényben fotózás, vagy a követőfókusz teljesítmény, miközben menekülsz a Mások elől.
  • Ha egy képet fekete-fehérbe konvertálsz és a halálig Silver Efex-ezed, nem fogom tudni mit látok.
  • Íme egy ötlet: bérelj fel egy főállású fotóst a teszt megírásához (vagy legalább a tesztképek elkészítéséhez).
A pontot i-re a petapixel.com tette fel az írás végére biggyesztett pár sorral, ahol bemutatja a szerzőt: “Allen Murabayashi a PhotoShelter társalapítója és elnöke. Ha épp nem a fogselymezéssel volt elfoglalva, írt összesen két darab tesztet életében…ugyanarról a kameráról.” :D
Hát, nálunk is vannak néha tesztek és főállású fotós készíti őket, de a legtöbb esetben tényleg nincs idő szépet alkotni. A fent említett 1-2 nap csak a legjobb esetekben következik be, sokszor csak pár óra adatik meg kipróbálni valamit.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • peter

    whatchamacallit – hogyishíjják
    thingamajig, doodad – ketyere, herkentyű, mütyür
    tchotchke – parasztvakítás

    • Kiraly vagy! :) igen a watchamacallit logikus what am I call it, a tobbi mar nem egyertelmu :D koszi!