Apró trükkel még bevonható néhány Canon az új DPP-be

A nemrég bemutatott Canon RAW feldolgozó nagy csalódást okozott, mert csak a legújabb fullframe Canon vázakkal kompatibilis. Egy apró trükkel néhány újabb APS-C váz is bevonható a listába.

Pár hete mutatta be a Canon az új Digital Photo Professional (DPP) RAW feldolgozó szoftverét. Nagy átalakításokon esett keresztül a szoftver, jobb munkafolyamatot és rendszerbe integrálhatóságot kínál, azonban egy fél világ háborodott fel azon, hogy csak az 1DX, 1DC, 5DIII és 6D vázak RAW fájljait fogadja.

Egy aprócska EXIF csalással azonban rávehetjük a szoftvert, hogy a Canon 100D, 650D, 700D, 70D és EOS M RAW fájlokat is fogadja. Ehhez szükség lesz egy EXIF módosító szoftverre (pl ExifTool). Ezzel a kis ingyenes progival válasszuk ki a feldolgozni kívánt RAW fotókat, kattintsunk az ExifTool direct gombra, gépeljük be az alábbi parancsot:

Canon:CanonModelID=”EOS 5D Mark III”

ignoráljuk a figyelmeztetést és kész is.

Ha MAC-en dolgozunk, a teendőnk a következő: töltsük be a RAW fájlt, menjünk a Your commands fülre, a Parameters-hez írjuk be az alábbi szöveget:

-Makernotes:CanonModelID=”EOS 5D Mark III”

majd nyomjunk a Go gombra.

A DPP azt fogja hinni, hogy a kép 5DIII-mal készült, ezért meg fogja nyitni. Sajnos technikai okok miatt csak a fenti gépvázak esetén működőképes a trükk. Az EOS 5D Mark III helyére természetesen írhatunk EOS 6D-t vagy bármely más, eredendően kompatibilis géptípust.

A DPP-t a Canon oldaláról lehet letölteni (pl innen), de szériaszámot fog kérni. Ez lehet az APS-C gépváz szériaszáma is probléma nélkül. Megéri a fáradozás, a DPP 4.0 sokkal jobb képminőséget kínál, mint elődjei.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot