Hibrid stúdióvakut mutatott be a Yongnuo

Ez az első stúdióvakujuk, ami félig-meddig rendszervaku, TTL és HSS funkciókkal.

Tegnap bemutatta a Yongnuo az YN300W vakuját, ugyan az ára, és a piacra kerülésének ideje még nem ismert, de a legfontosabb tulajdonságait elmondták. Ezek szerint egyedülálló készüléket kínálnak majd a fotósoknak, mely nagyban hasonlít a Profoto B1 Air vakujára, de néhány dologban kevesebbet, néhányban többet tud annál.

Először is a Yongnuo YN300W egy hálózatról működő vaku, bár én szinte borítékolni merném, hogy előbb-utóbb kijön belőle az akkus változat is. A teljesítménye a nevéből is látszik, 300Ws, hagyományos stúdióvaku villanócsővel, 150W halogén beállítófénnyel és Bowens bajonettes fényformáló adapterrel rendelkezik, és fényformálók garmadáját szerelhetjük rá. A nagyméretű házba aktív hűtés is került, és természetesen lámpaállványra tehetjük. A vaku manuális módban elvillanhat másik vaku fényére, és nagy jackdugós szinkronkioldóval is elsüthetjük.

Az YN300W-n ugyanakkor van egy vakupapucs is, a ház alján, ide rendszervakukhoz való rádiós kioldót illeszthetünk. Ha manuális kioldót teszünk rá, manuál módban használhatjuk, 1/1 – 1/128 erőig szabályozva, azonban ha a Yongnuo YN622C rádiós kioldóját csatoljuk az aljára, akkor a vaku teljeskörű TTL villanóként üzemel, vagyis kommunikál a gépvázzal, mitöbb a gépvázról irányíthatjuk működését. Használhatunk vaku-expozíciókorrekciót, állíthatjuk a módot TTL és manuál között, ha több vakut használunk külön kezelhetjük őket A-B-C csoportokban és ami nagy truváj még jelenleg a piacon, a vaku tud HSS gyorsszinkron és 2. redőny szinkron üzemmódokban is működni. Az első stúdióvakuk egyike, amivel kötöttségek nélkül mehetünk záridőben a vakuszinkron fölé.

Van még egy okosság az YN300W-ben: a Canon infra alapú E-TTL vakuvezérlését is támogatja, tehát könnyedén beilleszthetjük egy Canon optikai rendszerbe. Nikon verzióról egyelőre nem jött hír.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    A vicc kedvéért azért feltennék egy ilyet a gép tetejére! :)