Ne higgyetek el mindent…

Szétszívatják a népet a pletykaoldalak. Én már nem mondok semmit…szó szerint.
Először azzal jöttek, hogy a Nikon a Photokinára középformátumú géppel fog előrukkolni, amibe az 50 megapixeles CMOS szenzort a Sony szolgáltatja majd. Elsőként egy általam soha nem látott/hallott weboldalon jelent meg ez az információ, majd lassan átszivárgott a többi pletykaoldalra is. Csak az általam legmebízhatóbbnak tartott Nikonrumors.com nem írt erről a hírről, nem véletlenül. Én magam is hatalmas kamunak tartom a dolgot, és most kiderült, hogy nem különben a Nikonrumors szerkesztője. Elmondása szerint 2008 óta kering a Nikon MX formátum pletykája, de ezekben a nehéz időkben nincs sok esély rá, hogy a Nikon egy új formátum támogatásába kezdjen.

Hasonló a helyzet a Canonnál is. Mondhatni már pattanásig feszült a helyzet az új váz érkezése miatt, ezért elég egy kis olaj a tűzre és egyből bezsong a fél internet. Legutóbb a Canon India tett ki a facebook oldalára egy teasert, “Something BIG is coming…” címmel, meg, hogy “prepare your camera”. Csőstől kerültek ki a netre a cikkek, hogy ez biztos valami komoly lesz, ez biztos a 100-400L új verziója, mert az BIG is, meg ahhoz a kamerát is “prepare-olni kell”. Aztán pár nap múlva kiderült, hogy a Canon India marketingese ügyes volt, valószínűleg tudta, hogy ennél könnyebben nem hívhatják fel magukra a figyelmet egy bejelentés előtt, elég csak megpendíteni a húrokat picit és rögtön többmillió látogatója lesz a fotópályázatuknak, merthogy az a Something BIG bizony csak egy helyi fotómaraton teasere volt.

Én egyikről sem írtam, egy idő után az ember már megtanul szelektálni a hírek között. Ha jön a 100-400L II, akkor az először a Canonrumorson vagy valamelyik testvéroldalán fog megjelenni, először specifikáció, majd rossz minőségű stockfotó formájában, nem pedig egy indiai forgalmazó fogja beharangozni. Ha mégis beharangozná valaki, az a Canon Japan vagy a Canon USA lesz.

Szóval ne higgyetek el mindent, amit a neten olvastok, sokszor a marketingesek már rájátszanak a felfokozott idegállapotokra :D

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot