Teszt: Metz Mecastudio BL-400 stúdióvaku szett

Ezt is megértük, tesztelnivaló motyót kaptam a FotóSarok Szaküzlettől! :D Amin aztán ültem pár hetet, így hol én várok Attilára az üzletvezetőre, hol ő vár rám, de ez titeket gondolom kevésbé érdekel. De hogy milyen a Metz 400Ws-os, jóárasított stúdióvaku szettje? Gondolom az annál inkább.

Mit jelent az, hogy jóárasított? Egy ilyen szett, vagyis 2db Metz BL-400 stúdióvaku, 2db 2 méter magas, légrugós lámpaállvány, 2db 60x90cm-es softbox, plusz egy hordtáska kerül 150.000 Ft-ba. Azért ez elég akciós, pláne ha tudjuk, hogy még csak nem is kínai termékről beszélünk, hanem németről (az más kérdés, hogy semmi baj már a kínai termékek jórészével, mitöbb a német is valószínűleg ott készül).

Egy közepes fixobjektív áráért kapunk fényt a fotóinkhoz! Kettőt is, és hát tudjuk, hogy a fény még fontosabb, mint az objektív, ergo jó dealt kötünk, ha vakut veszünk objektív helyett. Persze a fényt tudni kell használni (ajánlom figyelmetekbe fotótanfolyamainkat!), de ha megtanuljuk, látványosabb eredmény érünk el vele, mint ha lecseréljük az olcsó objektívünket egy drágábbra. Mégis mindenki az utóbbi megoldást választja.

Ez egy olcsó szett, amitől csodát várhatunk (ld egy sorral fentebb), de extra tudást nem. Ha úgy vesszük, mi több kellhet annál, mint hogy fehér fénnyel villanjon, és az erejét lehessen állítani? Az alapvető munkához más nem kellhet, és ezt a magas hamutartalmú búzaliszt nevet viselő Metz BL-400 tudja is (a BL jelzés itt persze a Basic Line-ra utal, és nem a Búza Lisztre). A teljesítménye 400Ws, ami beltérben bőven elegendő, kültérben határeset, de még lazán használható, jóval erősebb egy mezei rendszervakunál. Ezt a 400Ws-ot 1.0 – 6.0 skálán zabolázhatjuk, ez 6 Fényérték taromány, amit tized lépésekben tudunk állítani, illetve a vaku hátulján lévő vörös LED kijelzőn ellenőrizni. A vaku halogén beállítófénnyel is rendelkezik, ami sajnos csak 75W teljesítményű, így tényleg csak beállítófényként tudjuk majd beltérben használni, állandófényes fotókhoz/videóhoz használni elég karcsú. Egyébként a beállítófény ereje is 6 lépésben szabályozható, de csak 6 egész lépésben, nem tizedenként.

Szoktak még gyorsaságot mérni a vakuk esetében, a Metz itt sem egy villámgéza, de nem is rossz. Maximális erőn a gyári feltötési érték két villanás között 2,7 másodperc, nagyjából én is ennyit mértem. Ez egy gyengébb konstruckiójú rendszervaku értéke, de ne feledjük, itt jóval több fényt kapunk, és természetesen ahogy csökkentjük a stúdióvaku erejét, annál gyorsabb lesz a feltöltési ideje, minimum erőn már szinte nincs is, vagyis kisebb teljesítményen sorozatot is lőhetünk vele. Ugyan aktív hűtés nincs a vakuban (értsd ventillátor), de túlmelegedés elleni védelmet beépítettek az elektronikába, így nem tudjuk megsütni, ha esetleg megszaladna a kezünk a sorozatfotózással. A vaku villanási ideje is a lassabbak közé tartozik, 1/700s t0.5 méréssel, ráadásul a gyártó szerint ez a legjobb érték, és nem az induló paraméter. A vakut automatikus kisütés funkcióval is ellátták, vagyis, amikor leszabályozzuk az erejét, egyszer magától elvillan, hogy kiürítse a kondenzátorokat és a megfelelő (immáron csökkentett) szintre töltse fel (értelemszerűen ezt csak leszabályozáskor teszi, hiszen, ha kakaót adunk rá, akkor csak rá kell töltenie a kondira). Ez mindenképp dícséretes húzás volt a Metztől, ilyen olcsó vakukba nem szoktak automatikus kisütést tenni. A feltöltésről figyelmeztető hangjelzést is ki-be kapcsolhatjuk a vaku hátulján.

A Mecastudio BL-400-at többféle módon oldhatjuk ki fotózás közben, egyrészt a SERVO névre keresztelt, a más helyeken CELL-nek hívott üzemmóddal, amikor a vaku egy másik vaku fényére villan el. Ebből csak egyfajta létezik, a TTL vakukhoz passzintható késleltetett villanás üzemmód nem áll rendelkezésre, vagyis ha TTL vakuval akarjuk elvillantani, akkor azt át kell állítani Manuál módba, csak így fog egyszerre villanni a Metz stúdióvakuval. UPDATE: a Servo gomb nyomvatartásával a Metz tanítható, meglévő TTL vakunk viselkedését képes megtanulni és a TTL elővillantását figyelmen kívül hagyva a fővillanással egyidőben működésbe lépni. A másik kioldási mód a szinkronkábeles vagy rádiós kioldós, ennél azonban egy dologra ügyelni kell, miszerint a Metz szinkroncsatlakozója kis-jack (3,5mm-es), márpedig a szinkronvezetékek és rádiós kioldó vezetékek többségét nagy-jackkel árulják, így be kell szereznünk egy átalakítót, ha használni akarjuk.

A bekapcs gomb a vaku aljára került, nem túl kényelmes, de ez legyen a legnagyobb bajunk (#firstworldproblem), nagyobb problémát jelenthet viszont, hogy a Metzen nincs fogantyú. A vaku pici és könnyű, de ha egy nagyobb fényformálóval szeretnénk állítgatni állványra téve, jól jönne egy fogantyú, amivel biztonságosan lehetne mozgatni a fejet. Ez a kényelem sajnos a design áldozata lett. Örüljünk ugyanakkor a kényelmes fogású, csúszásmentes, gumírozás szerű felületkezelésnek.

A vaku teljesítménye egyébként egyenletes, 5600K körüli fényt bocsájt ki magából, és – erről még szót sem ejtettem – Bowens bajonettes, vagyis fényformálók igen széles garmadája áll rendelkezésre hozzá. A kitben kapunk két softboxot, melyek mérete 60x90cm (a webshopban tévesen 50×70-es szerepel, kérem, javítsák a kollégák), és igen jó minőségű anyagból vannak. Dupla diffúzorvászon van bennük, a box belseje pedig érdesített fényes ezüst. A külső diffúzorvászon “ráhúzós” típus, ami akkor hátrány, ha szeretnénk méhsejtrácsot használni a boxhoz, ezzel ugyanis nem tudunk, nincs hova feltépőzárazni.

Az állványok és a táska sajnos nem került hozzám a tesztre, így azokról nem tudok nyilatkozni, de ha előbbi légrugós, akkor nagy baj nem lehet vele.

A Metz Mecastudio BL-400 vakuszettet ide kattintva találjátok a webshopban.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot