Igazi meglepetés: Tamron 15-30/2.8 fullframe-re!

Így jártál Canon! A Tamron beelőzött és bemutatta fullframe-re a 15-30-as, fényerős ultranagylátóját ráadásul stabilizátorral. Valószínűleg nincs értelme tovább várni.

A Nikonnak ezer éve ott van a 14-24-es obija, amit a Canon-pártiak azóta irigyelnek, amióta megjelent. Idén már ugyan jöttek pletykák, hogy a Canon is végre bemutatja a sajátját, de helyette csak egy croppos pancake-et és egy 3.5-5.6-os 24-105-öst kaptunk tőlük. A 24-105 ugyan hiánypótló volt a palettában az amatőr felhasználók számára, a pancake meg hát – kedves barátomat idézve – “kellett mint egy falat kenyér”. Node ne is erről beszéljünk, hanem arról, hogy a Tamron kitette az indexet és beelőzött, ugyanis ma bejelentették, hogy a fullframe-et is kirajzoló Tamron 15-30mm f/2.8 VC USD optikájukat fejlesztik, egy ultranagylátószögű objektívet optikai stabilizátorral és ultrahang alapú fókuszmotorral. Az új Tamronok ráadásul rajzolatban is elég pengék (nézzük csak meg a 24-70/2.8 VC-t vagy a 70-200/2.8-at), szóval azt hiszem nincs értelme tovább várni a Canon egyszeris valamikor bejelenteni szándékozott, vélhetőleg méregdrága L-es 14-24-ére, amiben valszeg stabi sem lesz. Egy esélyük van, ha 12-24-et mutatnak be majd.

Árról és elérhetőségről még sajnos nem tudni, de Canon, Nikon és Sony bajonettel lesz elérhető. Az obi prototípusát már kiállítják a Photokinán, mely pici, mindössze 14,5cm hosszú, ugyanakkor 1.1kg (összehasonlításkép a Nikon 14-24-es 13cm és 1kg). A kép alapján a Tamron sem lesz szűrőzhető, hiszen a domború frontlencse miatt fix napellenzővel bír majd, szűrőt maximum külön adapterrel lehet majd tenni rá.

A Tamron 15-30/2.8 9 rekeszlamellát kap és speciális nanotechnológiás eBAND, Fluorine és a BBAR lencsebevonatokat. Egyedül az időjárásállóság hiányzik belőle, ha valaki enélkül nem tud élni és canonos, kénytelen várni míg a Főnök felébred csipkerózsika álmából.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot