Manuális vezérelhetőség iPhone-ra

Sorra jelennek meg a az iOS8-hoz való kamera appok, melyek teljeskörű manuális vezérelhetőséget biztosítanak. Itt van például a Manual Cam, ami most be is mutatnék.

Azt hittem, hogy a DPReview-val egyidőben találtam rá az appra, de mint kiderült, ők egy másik, “Manual” nevű kamera appot mutattak be tegnap. Jómagam hasonlót találtam, kicsit más kezelőfelülettel, a neve Manual Cam.

A dolog úgy indult, hogy az iOS8 megjelenése óta végre lehetőség van az iPhone-ok kameráját irányítani, ugyanis előtte leginkább automatán használhattuk. Az olyan appok, mint a VSCO Cam vagy a 645PRO legalább arra adtak lehetőséget, hogy külön helyre fókuszáljunk és külön helyen mérjünk fényt, vagy épp volt rajtuk AE Lock és WB Lock és AF Lock gomb, de aztán ennyi. Az új oprendszer óta azonban bármint állíthatunk már a telefonon, igaz a gyári kamera app még mindig butább (igaz sokat fejlődött), de külső fejlesztők immáron szabad kezet kaptak.

Ennek köszönhetően például a VSCO Cam-nél is kapunk már manuális vezérelhetőséget, de használata elég macerás, viszont itt van a Manual Cam, ami szinte egy normál fényképezőgéphez hasonló könnyű kezelhetőséget biztosít.

Az app fő eleme egy virtuális vezérlőtárcsa, melynek csak kb 1/3-a látszik a kijelző sarkában de bőven elég a működtetéshez. A tárcsa értékei aszerint változnak, amilyen funkciót kiválasztunk felette. Alaphelyzetben (az app indításakor automata módban van a fényképezőgép) expozíció korrekciót kapunk általa +/-3FÉ tartományban, de az alábbi opciók beállítását is egy érintéssel behívhatjuk:

  • Manuális ISO érzékenység, ISO 46 – 733 egészen pontosan (vagyis kb 50-800)
  • Manuális záridő, 1s – 1/62.500s (!!)
  • Manuális fehéregyensúly 1999K – 9998K
  • (a WB újra megérintésekor fehéregyensúly presetek: napfény, felhős, árnyék, izzó, vaku, neon)
  • Manuális fókusz normál módban
  • (a fókusz újra megérintésekor a készülék átvált Makró módba)
  • Vaku aktiválás (bekapcsolás, automata, kikapcsolás)
A manuális fókusznál érdemes még megemlíteni, hogy a tárcsa tekerésével tudunk fókuszt állítani, ekkor a kijelzőn bele is nagyít a szoftver a képbe, tovább segítve ezzel a kézi élességállítást. Makrózásnál kiváló! (szépen is működik csak olyan hamar kilép a belenagyított üzemmódból, hogy nem tudtam rendes – éles – screenshotot csinálni róla)
A kamera működik természetesen álló és fekvő üzemmódban is, utóbbinál az ikonok és kezelőszervek átrendeződnek.
Kapunk még egy beállítások menüpontot, erre első érintésre a filterek, a képarány, a kompozíciós segédrács, az előlapi kamera kapcsolása és az időzítő jön be, a kép szélén lévő nyílra kattintva pedig a valódi beállítások menü, ahol megváltoztathatjuk az app színsémáját (fekete, ezüst, sötétszürke), és a kiírt adatok mennyiségét például.
Az elérhető filterek…khm…érdekesek, többsége erősen túlzó, filter ügyben nálam még mindig a VSCO vezet.
Az app ára 0.99 dollár, ide kattintva elérhető az AppStore-ban. Ez nem az az app, amit állandó jelleggel fogunk kameraként használni, ez az, ami akkor jön jól, ha valamit szeretnénk korrekt módon megörökíteni, és csak a telefon van nálunk (mondjuk éjszakai, alacsony ISO-s, hosszú záridős fotó).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot