Monokróm MILC-et ad ki a Samsung is

Legalábbis a pletykák azt mondják, hogy a Samsung a Leica nyomdokaiba lép.

A photorumors.com tájékoztatása szerint a Samsung fekete-fehér szenzoros MILC gépéről már egy éve megindultak a pletykák, és most újabb adag érkezett, miszerint kézzel fogható masinát láthatunk hamarosan. Az oldal információi szerint az akromatikus Samu a már létező Samsung NX300 alapjaira épül, ugyanazt a 20 megapixeles APS-C szenzort kapja, de oly módon, hogy kiszedik belőle az AA-szűrőt, és a Bayer-szűrőt, így a szenzor csak fekete-fehér képet fog tudni rögzíteni. Ez lenne az első fekete-fehér szenzoros nem-Leica MILC gép a piacon.

Hogy mi ennek a lényege? Leginkább az, hogy a Bayer-szűrő elhagyásával búcsút inthetünk a képélességet degradáló interpolációnak is, vagyis minden egyes pixel tényleges képet fog rögzíteni. Mivel az aluláteresztő szűrőt is kiveszik belőle, így e két húzás révén extraéles digitális fotókra számíthatunk, ráadásul megnövekedett dinamika tartománnyal és jobb fényérzékenységgel (kb. 2FÉ előny). Mindezt fekete-fehérben, vagyis a szenzor egyáltalán nem tárol semmiféle színinformációt, még ha RAW-ban fotózunk, akkor sem tudunk színeket kicsikarni egy ilyen gép állományaiból, vagyis úgy viselkedik, mint a fekete-fehér film. Ez azt jelenti, hogy a színszűrőzésre érdemes lesz odafigyelni.

A Leica nem túl régen már meglépte ezt az M Monochrom masinával, de az egy limitált szériában készülő, méregdrága gép. A Samsung NX300 Achromatic – állítólag így fogják hívni – szintén limitált példányszámú lesz, és az információk szerint 1-2 pancake obival fogják szettben, díszdobozban árulni, de nagy valószínűséggel a Leicánál barátibb áron.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot